8 Νοεμβρίου 2017

Η εμπλοκή της Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σύμφωνα με το οποίο η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρέβα Μητσοτάκη, εμφανίζεται στα Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, η ίδια αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε έκρυψε την νόμιμη επαγγελματική της δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα, κάτι που, όπως σημειώνει, αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό της. Στη διετία που ήταν ενεργό το εν λόγω αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012) η ίδια βρισκόταν σε διάσταση με το σύζυγό της, γεγονός που δεν αμφισβητείται.

Αναλυτικότερα, η κα Μαρέβα Μητσοτάκη μεταξύ άλλων αναφέρει

«Η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London».

Όπως σημειώνει στην απάντησή της «ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται».

Διευκρινίζει επίσης ότι «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα» και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει «τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της».

«Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας από τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London» προσθέτει.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως το διάστημα εκείνο βρισκόταν σε διάσταση με το σύζυγό της. «Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα... Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου» απαντά η κυρία Μητσοτάκη.

«Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλειπε ο λόγος που ο investment manager είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας όπως δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία που την είχε συστήσει για την άμεση λύση της. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή» αναφέρει η κυρία Μητσοτάκη. 

Αλ. Τσίπρας: Μετά τον παράδεισο της φορολογίας έρχεται η κόλαση της πολιτικής

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις αποκαλύψεις των Paradise Papers και μετά την ανάμιξη του ονόματος της Μαρέβας Μητσοτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παραδείσιο πάρτι», για να συμπληρώσει ότι είναι θλιβερό πόσο δραστήρια είναι η συμμετοχή μιας πάμπλουτης ελίτ σε αυτό.

Ακόμη, τόνισε πως είναι «θλιβερό και εξοργιστικό, όταν μέσα στους καταλόγους φιγουράρουν ονόματα που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Μ. Σπυράκη: Η Μαρέβα Μητσοτάκη δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ παράνομα από την Ελλάδα 

Η Μαρέβα Μητσοτάκη «δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ παρανόμως από την Ελλάδα και δεν έχει ξεπλύνει ούτε ένα ευρώ» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, για τα περί εμπλοκής της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Paradise Papers.
«Είναι το copy paste μιας ιστορίας που έχει δημοσιευθεί ήδη στον Τύπο από το Documento του κ. Βαξεβάνη» σημείωσε η κ. Σπυράκη κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική.
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις κατά της κ. Μητσοτάκη, η κ. Σπυράκη έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό», προσθέτοντας πως υπάρχει ένα «κέντρο διανομής στο Μαξίμου που δίνει τα ρεπορτάζ copy paste». 

σκίτσο του Αρκά

Και κάποια σχόλια στο twitter

Michaela Stathatou‏ @michaelstath
Η Μαρέβα δεν ίδρυσε offshore στα Κέιμαν λόγω φορολογικού παραδείσου, απλά της άρεσε το Κειμανικό παστίτσιο! #mareva_gate #ParadisePapers 

αΘεογκόμενος‏ @petrossgardelis 
εμεις οι άθεοι πως θα παμε τα λεφτα μας σε φορολογικό παράδεισο; #ask #mareva_gate 

Φαιναρέτη Ρωμανού‏ @FainaretiRom
Τι άλλο θέλετε να δείτε γελοίοι κακομοιραίοι πλεμπαίοι, για να πεισθείτε οτι ο Κουλης θα κανει τη χωρα ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ?? #ParadisePapers #mareva_gate 

Θεοφάνης Βέργος‏ @th_vergos 
Αν η σύζυγος του @atsipras βρισκόταν στα #ParadisePapers με το 50% μιας offshore, η ΝΔ θα ζητούσε σήμερα την παραίτησή του. Αλλά για αυτήν κ τα ΜΜΕ τύπου #skai_xeftiles είναι απλά Τετάρτη. #mareva_gate 

Φαιναρέτη Ρωμανού‏ @FainaretiRom
Τι μυαλά κουβαλάτε ήθελα να ξερα!Αν υπήρχε ο,τιδηποτε μεμπτο στην υπόθεση #mareva_gate δε θα την είχε ξαναχωρίσει την Μαρεβα μας???? ΗΛΙΘΙΟΙ συνομωσιολογοι!

ΚΟΠΡΙΤΗΣ‏ @KOPRITHS
Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είναι μια ευχάριστη ατμόσφαιρα! #mareva_gate

αΘεογκόμενος‏ @petrossgardelis
ένας εξωγήινος είπε στην #Mareva_gate να βάλει τα λεφτά της στην οffshore

Shark αστικός‏ @iosif3rd
Τελικα στη μονη λιστα που παιζει να μην ειναι η Μαρεβα ειναι σε αυτη με τα ψωνια #mareva_gate

I LL BE THERE 4 ME‏ @kanekos69
Αν έχει οφσορ η Γκραμποφσκι, είναι δικός της λογαριασμός #mareva_gate

Το ΑλέΤρι‏ @libo_libo
Η Μαρεβα απ τη στεναχώρια της για τον χωρισμό κατρακύλησε στις οφσορ. #οφσορικουλης #mareva_gate #ParadisePapers

Αναρχος‏ @sympantikos_
- Κυρία Μαρέβα, ορκίζεστε να πείτε την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος; 
- Yes, offshore. #mareva_gate

Πηγές: Πληροφορίες κυρίως από naftemporiki.gr καθώς και twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου