6 Οκτωβρίου 2018

Έργο του Μπάνκσι ...αυτοκαταστράφηκε σε δημοπρασία

Mία πρωτοφανή επώδυνη «φάρσα» επεφύλασσε στον οίκο Sotheby’s o μυστηριώδης βρετανός καλλιτέχνης Μπάνκσι. Ένα έργο του, το «Κορίτσι με Μπαλόνι» ...αυτοκομματιάστηκε την στιγμή που πουλιόταν από τον οίκο Sotheby’s, έναντι ενός εκατομμυρίου λιρών και πλέον, σε δημοπρασία στο Λονδίνο το βράδυ της Παρασκευής.

Ζωγραφισμένο με σπρέι σε καμβά, το «Κορίτσι με Μπαλόνι», ένα από τα πιο γνωστά έργα του διάσημου «εικαστικού δρόμου» Μπάνσκι, έγινε κομμάτια μέσα σε έναν καταστροφέα εγγράφων που ήταν κρυμμένος στην κορνίζα του, τη στιγμή που το σφυρί κατοχύρωνε το έργο για 1.042.000 λίρες. Τότε, ακούστηκε ένας ήχος όμοιος με αυτόν συναγερμού και το έργο άρχισε να γλιστράει από το κάδρο, αυτοκαταστρεφόμενο σε λωρίδες. 


«Φαίνεται ότι μόλις μας την έφερε ο Μπάνκσι», ανέφερε ο Άλεξ Μπρανστσίκ, ο διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης τέχνης, σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του οίκου. 


Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία που δείχνει έκπληκτους τους παριστάμενους να παρακολουθούν το έργο να αυτοκαταστρέφεται με την λεζάντα: «Φεύγει, φέυγει, έφυγε…» (Going, going, gone...).

Ο Sotheby's δήλωσε ότι αυτή ήταν "σαφώς" η πρώτη φορά που ένα έργο τέχνης αρχίζει να...αυτοκομματιάζεται αφότου πουλιέται σε δημοπρασία.

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com 

1 σχόλιο:

  1. Η αξία του έργου που αυτοκαταστράφηκε έχει διπλασιασθεί! Η γυναίκα που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα έναντι 1,ο4 εκατ. στερλίνες (1,18 εκατ. ευρώ) τον πίνακα του αινιγματικού καλλιτέχνη Μπάνκσι, ο οποίος αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πλειοδότησή του στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε χθες πως θα καταβάλλει το τίμημα του έργου στον στον Οίκο δημοπρασιών Sotheby's . O πίνακας "Κορίτσι με Μπαλόνι"(Girl With Balloon), ναι μεν έγινε λωρίδες από τον καταστροφέα εγγράφων που ο καλλιτέχνης είχε εφαρμόσει στο πίσω μέρος της κορνίζας, αλλά ακριβώς τα κομμάτια τούτα του πίνακα θεωρείται πλέον πως αποτελούν ένα νέο έργο, που ο ίδιος ο Μπάνκσι έχει ονομάσει Love is in the Bin (Η αγάπη είναι στον σκουπιδοτενεκέ). Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως με το 'κόλπο γκρόσο' του Μπάνκσι, η αξία του έργου του έχει διπλασιασθεί στην παγκόσμια αγορά της τέχνης, εξαιτίας ακριβώς της έκπληξης που προκάλεσε η αυτοκαταστροφή του. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή