3 Οκτωβρίου 2018

Πιέζεται στο Χρηματιστήριο η Τράπεζα Πειραιώς

(upd) Ισχυρή τραπεζική «βουτιά», με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς, βύθισε το Χρηματιστήριο. 

Μετά το σημερινό τραπεζικό sell-off, και το ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ο τραπεζικός δείκτης, που σημείωσε σοβαρές απώλειες κατά 8,78%, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2016 ενώ η πτώση του ξεπέρασε κάποιες στιγμές ακόμη και το 20%! 


Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017 έκλεισε και ο Γενικός δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά την σημερινή του πτώση κατά 2,10%.

Η επίθεση των πωλητών που ξεκίνησε λίγο μετά το άνοιγμα από την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία οδήγησε ακόμα και σε limit down, επεκτάθηκε στη συνέχεια και στις λοιπές τραπεζικές μετοχές. Πάντως, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, οι απώλειες περιορίστηκαν ελαφρά στη συνέχεια, ωστόσο η πίεση διατηρήθηκε έως και το κλείσιμο. 

Ειδικότερα σήμερα Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%. Ο Τραπεζικός δείκτης, που έκλεισε στις 506,26 μονάδες, 
σημείωσε σημαντική πτώση κατά 8,78%, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειές του έφτασαν μέχρι και 20,73%

Το κλείσιμο της συνεδρίασης σήμερα βρήκε τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνουν σημαντική πτώση (κατά -20,73% στα 1,30 ευρώ) και να ακολουθούν οι μετοχές της Eurobank (-14,69% στα 0,5370 ευρώ), της Εθνικής (-5,49% στα 1,5830 ευρώ) και της Αλφα Bank (-3,28% στα 1,18 ευρώ). Μεγάλες ήταν οι απώλειες που κατέγραξε και η μετοχή της ΔΕΗ (-6,67% στα 1,2730 ευρώ).

Νωρίτερα, γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης γράφαμε: 

Ισχυρές πιέσεις δέχεται, λίγο μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να αντιμετωπίζουν εντονότατο κύμα πωλήσεων. Οι μεγαλύτερες πιέσεις στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Συγκεκριμένα στις 11.50 της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,00%, ενώ τραπεζικός δείκτης φαίνεται (προς το παρόν;) να καταρρέει καταγράφοντας πτώση άνω του 15%. Σε επίπεδο τραπεζικών μετοχών χαμηλότερα όλων κινείται η μετοχή της Πειραιώς με απώλειες 28% και ακολουθούν: η μετοχή της Eurobank στο -23,6%, η μετοχή της Εθνικής στο -19,3% και η μετοχή της Alhpa στο -8,9%. Κάποια ομαλοποίηση διαφαίνεται για τη συνέχεια της συνεδρίασης... 

Πιο νωρίς, το πρωί της Τετάρτης (πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών), γράφαμε:

Πτώση στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον Γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,47%. Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει την Τρίτη απώλειες κατά -3,97%. Ξεχώρισε όμως η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του -13,23%. Τι συνέβη;

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί στο πλάνο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης να αναζητήσει κεφάλαια, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω ομολογιακής έκδοσης μειωμένης εξασφάλισης (Core Tier II) μέχρι το τέλος του 2018. Όμως, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων, στον απόηχο των αναταράξεων στην ιταλική αγορά ομολόγων, αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό.

«Δεν πιεζόμαστε και δεν αιφνιδιαστήκαμε. Θα δούμε τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές και όταν θα είναι ευνοϊκές, θα προχωρήσουμε στην έκδοση του ομολόγου», τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Συγκεκριμένα, με την εκτόνωση των πιέσεων στις αγορές συνέδεσε τις κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Σε δηλώσεις του χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης για το νέο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας Project Future ο κ. Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμη σχετική ευελιξία έως τα τέλη του χρόνου».

Η προθεσμία για την έκδοση του ομολόγου, που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα, έχει τεθεί από τον SSM, αλλά η αναταραχή στις αγορές ομολόγων και το sell off των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αναστείλει, προς το παρόν, τους σχεδιασμούς του ομίλου. Η διοίκηση της τράπεζας είναι σε συνεννόηση με τον SSM για τη μετάθεση της ημερομηνίας πρόσβασης στις αγορές, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει σχετική απόφαση. Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με την επενδυτική κοινότητα, ενημερώνοντάς την για τις κινήσεις που δρομολογεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της τράπεζας είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ομίλου για το προσεχές διάστημα. Μεταξύ αυτών, είναι δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων και η πώληση δύο νέων πακέτων κόκκινων δανείων. Το πακέτο «Iris» περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ το πακέτο «Nemo» περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια. Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι, παράλληλα με τις προσπάθειες των τραπεζών, πρέπει να βοηθήσει και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι από την 1.1.2018, όταν η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 3,45 ευρώ, μέχρι χθες που η τιμή της έκλεισε στα 1,64 ευρώ, οι απώλεις ανέρχονται στο -52%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση -39,3% και ο Γενικός δείκτης απώλειες -16,9%.

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr, euro2day.gr






yle="text-align: center;">

4 σχόλια:

  1. Σύσκεψη για τη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο. Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών». «Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα Πέμπτη ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 8,31% στις 548,31 μονάδες, καλύπτωντας τις χθεσινές απώλειες από το sell off των τραπεζικών μετοχών. Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς σήμερα σημείωσε άλμα 9,23% (στα 1,42 ευρώ), με την Εθνική να κλείνει στο +8,97% (στα 1,725 ευρώ), τη Eurobank στο +8,57% (στα 0,583 ευρώ) και την Alpha Bank στο +7,63% (στα 1,27 ευρώ). Με κέρδη 1,43% έκλεισε σήμερα και ο Γενικός Δείκτης στις 676,36 μονάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. that in parallel with the efforts of the banks, Buy Essay Custom the macroeconomic environment must also help.

    ΑπάντησηΔιαγραφή