1 Οκτωβρίου 2018

Η αβέβαιη επόμενη μέρα για την Folli Follie μετά το σκάνδαλο

"Για όλα φταίει ο πατέρας μου" δηλώνει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση μεταξύ της διοίκησης Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στη Folli Follie και των ομολογιούχων της που έχουν χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 380 εκατ. ευρώ τον όμιλο, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή". Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα της Folli Follie στερεύει καθώς το σύνολο πρακτικά των προμηθευτών απαιτούν προπληρωμή κατόπιν των γεγονότων του Μαΐου, οπότε και διατυπώθηκαν οι καταγγελίες περί μεγάλων ανακριβειών στις οικονομικές της καταστάσεις και την εμπορική θέση της. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων κύκλων της Folli Follie, πως τα μετρητά και οι ταμειακές ροές δεν επαρκούν για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία μετά τα τέλη του έτους ή ακόμα και νωρίτερα.

Ετσι, για την πλευρά Κουτσολιούτσου επείγει η οριστικοποίηση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων από την Ernst & Young ή άλλη εγνωσμένου κύρους μεγάλη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, ώστε να διαπιστωθεί πόσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζονται για την εξυγίανσή της. Με αυτές τις οικονομικές καταστάσεις, με επιχειρησιακό σχέδιο από την Deloitte και σε συνεργασία με επενδυτή ή επενδυτές –που υποστηρίζει πως έχει βρει– επιδιώκει να προχωρήσει στο κλείσιμο της αρνητικής οικονομικής θέσης του ομίλου, «κουρεύοντας» παράλληλα βαθιά τους πιστωτές, τράπεζες και ομολογιούχους ομοίως. Για αυτό το σχέδιο εξυγίανσης, που η διοίκηση της Folli Follie υποστηρίζει πως θα προβλέπει να αφήνει συμμετοχή έστω και περιορισμένη και στους σημερινούς εγκλωβισμένους μικρομετόχους όπως και στη Fosun, θα επιχειρήσει να πάρει στις 22 Νοεμβρίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωση. 


Από την άλλη πλευρά, οι ομολογιούχοι τόσο των χρεογράφων σε ελβετικό φράγκο όσο και σε ευρώ έχουν κατά πλειοψηφία συναποφασίσει να επιδιώξουν την ανάληψη του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το σκεπτικό εδράζεται στην παραδοχή πως εάν αναδιαρθρώσουν την εταιρεία τοποθετώντας ανεξάρτητο επαγγελματικό management και χρηματοδοτώντας την περαιτέρω με τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια και κεφάλαια κίνησης, θα μπορέσουν μεσοπρόθεσμα, μέσω μεταπώλησής της και εκποίησης συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων της, να ανακτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους από ό,τι μέσω «κουρέματος» των απαιτήσεών τους με διοίκηση Κουτσολιούτσου.

Δεν μπορούν όμως επί του παρόντος να κινηθούν με αυτό το πλάνο όσο η Folli Follie παραμένει υπό την προστασία του ελληνικού πτωχευτικού δικαίου. Αυτή είτε θα λήξει με απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης της πλευράς Κουτσολιούτσου, μέσω απόφασης του δικαστηρίου –που δεν αναμένεται πριν από τον Δεκέμβριο–, είτε θα παραταθεί με την έγκρισή του. Ομως η εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει, εξαιτίας της διαρκώς κλιμακούμενης στενότητας στη ρευστότητά της.

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Για όλα φταίει ο πατέρας μου

Εντωμεταξύ ενδιαφέρον έχει μια
 συνέντευξη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, στην «Καθημερινή» και στον Ηλία Μπέλλο, στην οποία δηλώνει πως "για όλα φταίει ο πατέρας του"! Κάποια αποσπάσματα από τη συνέντευξη στη συνέχεια

Πλήρη άγνοια για τα σκανδαλωδώς υπερτιμημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group στην Ασία επιμένει να δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος και ισχυρίζεται πως υπήρχε de facto πλήρης διαχωρισμός της εισηγμένης σε δυο ομίλους, έναν ευρωπαϊκό και έναν ασιατικό, και πως δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ή να ελέγξει την εξέλιξη στην Ασία«Η ιδιαιτερότητα της FF Group είναι πως επί της ουσίας αποτελείται από δύο διαφορετικούς ομίλους, οι οποίοι διατηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια απόλυτη αυτοτέλεια. Εγώ προσωπικά με τα στελέχη μου είχα αναλάβει το ευρωπαϊκό κομμάτι του Ομίλου. Δεν ήμουν σε θέση να έχω οποιοδήποτε έλεγχο στον Ασιατικό όμιλο» δηλώνει.

Πλην όμως αρνείται να παραιτηθεί όπως υποδεικνύει η αγορά και αντ’ αυτού επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών στον πατέρα του πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο που παραιτήθηκε την Τετάρτη μετά τις αποκαλύψεις για έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις ασιατικές πωλήσεις και 290 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο. «Δυστυχώς είμαι στην δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσω τις φήμες που όλα αυτά τα χρόνια αναπαράγονται στον τύπο περί ρήγματος στην αντίληψη για το μέλλον του Ομίλου με τον ίδιο μου τον πατέρα, που αναπόφευκτα οδήγησε και στον διοικητικό διαχωρισμό της εταιρείας μας σε δύο ομίλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια» αναφέρει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Θεωρεί ακόμα τον εαυτό του «μέρος της λύσης» παρά την περί του αντιθέτου αντίληψη της ευρύτερης αγοράς. «Αισθάνομαι μια μεγάλη ευθύνη να ηγηθώ της αναδιάρθρωσης... Μένω αποκλειστικά για να βοηθήσω την εταιρεία να ξεπεράσει την κρίση... Θεωρώ ότι είμαι μέρος της λύσης και αυτή τη στιγμή η εγκατάλειψη του πλοίου είναι απλά δειλία... Η αποχώρηση μου όμως θα διευκόλυνε πολλούς, που θέλουν να καταρρεύσει ο όμιλος και να επωφεληθούν από την εκποίηση σε συμφέρουσες τιμές. Είναι χρέος μου να παραμείνω και να το παλέψω. Έχω βαρύτατη ευθύνη απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, καθώς και τους συνεργάτες και προμηθευτές...» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Ισχυρίζεται πως έχει βρει επενδυτές τόσο για την συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα όσο και για τον όμιλο αλλά δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα τους επικαλούμενος ρήτρες εμπιστευτικότητας. Εξηγεί πως βρίσκεται στην διαιτησία με την Dufry για την αποδέσμευση πακέτου μετόχων της που αποτελεί συμμετοχή της Folli Follie. 

Θεωρεί πως συνεπικουρούμενος από τους συμβούλους του μπορεί να διασώσει ένα μικρότερο πλέον όμιλο και δηλώνει πως δεν θα διστάσει να κινηθεί νομικά εναντίον του πατέρα του ο οποίος, λέει, πρέπει να στηρίξει οικονομικά την αναδιάρθρωση. «Για μένα το να φύγω είναι η εύκολη λύση. Θεωρώ ότι είμαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και προσωπικά καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια και είμαι διατεθειμένος να κινηθώ νομικά κατά παντός υπευθύνου ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστώ με την οικογένεια μου. Δεν θα αφήσω τίποτα αναπάντητο» αναφέρειΚαι σε άλλο σημείο της συνέντευξης προσθέτει: «Έχω απαιτήσει από τον πατέρα μου, που είναι και ο βασικός μέτοχος, να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης με όρους που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην επόμενη μέρα με είσοδο νέου επενδυτή, ακόμα κι αν αυτό είναι επιζήμιο για τα μετοχικά του δικαιώματα».

Είναι εμφανώς ανήσυχος για την συνεχώς μειούμενη ρευστότητα (και όχι μόνο) του ομίλου ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Πηγή: kathimerini.gr
Από δυο δημοσιεύματα και συγκεκριμένα από kathimerini.gr/987311 και 






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Υπόθεση Folli Follie: Στη φυλακή Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Με την προφυλάκιση του Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (9.9.2020) η ανακριτική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, καθώς μετά τις απολογίες τους και οι δύο κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ ελεύθερη αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου. Κατά το κατηγορητήριο, πατέρας και γιός φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογράφησαν στοιχεία για να εμφανίσουν ψευδή οικονομική ευρωστία στην εταιρεία που ίδρυσαν και η οποία για ένα μεγάλο διάστημα μεγαλούργησε και έτσι κατάφεραν με τη συνδρομή και του τρίτου μέλους της οικογένειας, να χειραγωγήσουν τη μετοχή της εταιρείας τους, να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή