6 Ιανουαρίου 2020

Η ανείπωτη τραγωδία: Τα ζώα της Αυστραλίας!

Τόσο καιρό η καταγραφή των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες στην Αυστραλία περιορίζονταν στο ανθρώπινο στοιχείο – στους κινδύνους για τις μεγαλουπόλεις, στις ευθύνες της κυβέρνησης. 
Η ανείπωτη τραγωδία όμως είναι άλλη: μισό δισεκατομμύριο ζώα έχουν καεί, ο μισός πληθυσμός των κοάλα χάθηκε, η σπάνια άγρια πανίδα της Αυστραλίας απειλείται με οριστική εξαφάνιση. 

Και τώρα τα αυστραλιανά ΜΜΕ απευθύνουν έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να βοηθήσουν τα πιο αθώα θύματα απ’ όλα. 

Επάνω αριστερά: Μια συγκλονιστική φωτογραφία με την οποία αυστραλιανά ΜΜΕ συνόδευσαν την έκκληση για δωρεές με σκοπό τη διάσωση της άγριας πανίδας της Αυστραλίας. Sydney News 

Ενα καγκουρό προσπαθεί να διαφύγει από τις φλόγες που κατακαίνε ένα σπίτι στην Κοντζόλα στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας. Matthew Abbott 

Τραυματισμένα κοάλα γλίτωσαν από τις καταστροφικές φωτιές στη Νήσο Καγκουρό. Sydney News

Μια συγκλονιστική φωτογραφία στο Εθνικό Πάρκο του Στέρλινγκ Ρέιντζ στη δυτική Αυστραλία. Ryan Pollock/Sydney News 

Ενας πορτοκαλί ουρανός σκεπάζει αυτό το ράντσο στο Κομπάργκο της Νέας Νότιας Ουαλίας. REUTERS/Tracey Nearmy 

Κοάλα κατέφυγαν στα σπίτια των ανθρώπων για να σωθούν από τις φωτιές. Εκτιμάται ότι ο μισός πληθυσμός τους χάθηκε στις πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων. 

Αμέτρητα ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο στην αυστραλιανή ενδοχώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν πίσω για να σωθούν. Sydney News


Ενα καγκουρό προσπαθεί να ξεφύγει από τις φωτιές στο Λίθγκοου στη Νέα Νότια Ουαλία. Sydney News

Και όμως,
Εμείς δημιουργήσαμε το χάος

Η εικόνα του μικρού καγκουρό που κάηκε προσπαθώντας να ξεφύγει από το μένος της φωτιάς στην Αυστραλία κάνει το γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας θλίψη αλλά και οργή.

Η Αυστραλία βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών από τον Οκτώβριο. Από τις φωτιές έχουν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι και περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ζώα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι έχει αφανιστεί το ένα τρίτο του πληθυσμού των κοάλα (κατά άλλες εκτιμήσεις το μισό), ενω ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν εξαλειφθεί ολόκληρα είδη από το φυτικό και ζωικό πλούτο της χώρας.

Έως τώρα έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από πέντε εκτάρια γης, μια έκταση ίση με το μέγεθος του Βελγίου. Οι πυρκαγιές είναι τόσο δυνατές, που δημιουργούν στο εσωτερικό «σύννεφα φωτιας» και κεραυνούς, που πυροδοτούν νέες πυρκαγιές.

Το κόστος της καταστροφής αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με ανάλυση που επικαλείται το BBC, οι ασφαλιστικές απαιτήσεις ανέρχονται από τον Οκτωβριο στα 240 εκατ. δολάρια Αυστραλιας (165 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), ενώ υπολογίζεται ότι κοστίζουν στη χώρα περίπου 50 εκατ. δολάρια Αυστραλίας την ημέρα. Περισσότεροι από 100.000 ανθρωποι εχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 


Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison για διακοπές στη Χαβάη τις γιορτές. 
Την ίδια ώρα η χώρα του περνά μια απίστευτη κρίση εξαιτίας των πυρκαγιών. 
Τοιχογραφία του καλλιτέχνη Scott Marsh

Το 2019 ήταν το θερμότερο και ξηρότερο στην ιστορία της χώρας, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, εν μέσω γενικής κατακραυγής για τη διαχείριση της κρίσης, ειδικά για το γεγονός ότι επέλεξε να συνεχίσει τις διακοπές του στη Χαβάη ενώ η χώρα έδινε μάχη με τις φλόγες, ανάγκασθηκε να παραδεχτεί ότι για τα ακραία φαινόμενα μπορεί να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.

Η Αυστραλία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο. Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι δεν θα εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλιμα, όπως και αρκετές από τις 20 περισσότερο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χωρες(G20). O Μόρισον αρνείται να λάβει μέτρα περιορισμού της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα, με το επιχείρημα ότι «δεν θα στερήσουμε θέσεις εργασίας σε χιλιάδες ανθρωπους».

Οι απαντήσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές. Απλώς σκοντάφτουν στο βωμό των συμφερόντων και του χρήματος. Μόνο που ο πλανήτης δεν είναι μόνο το δικό μας σπίτι. Ανήκει και στα υπόλοιπα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου, όπως και στις επόμενες γενεές. Και είναι χρέος μας να διορθώσουμε το χάος που οι ίδιοι δημιουργήσαμε. 

Πηγές: protagon.grnaftemporiki.gr 

2 σχόλια:

  1. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησαν σήμερα πως ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τέσσερις μήνες τώρα στην Αυστραλία εξελίσσονται στον μεγαλύτερο εφιάλτη για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι έως τώρα απώλειες σε δασικές και ημι-δασικές εκτάσεις καλύπτουν περίπου δύο Βέλγια, ή μία Ιρλανδία ή το ένα τρίτο της Ελλάδας! Σε βιοποικιλότητα, έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα, κυρίως θηλαστικά, πουλιά και ερπετά (είναι η τελευταία εκτίμηση του World Wildlife Fund Australia, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βατράχια, τα έντομα και τα άλλα ασπόνδυλα). ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή