12 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΘ: Πακέτο μέτρων για στήριξη κοινωνίας και ανάπτυξη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, με φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και κίνητρα για τους νέους, ανακοίνωσε, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Παράλληλα, έθεσε πιο ψηλά, στο 5,9%, τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021. Σκληρή ήταν κ
ριτική στον πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, είναι:

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. για το 2021 και 1,58 δισ. για το 2022.

Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022.

Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής (σε 25% έως 50%) όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης και εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν. Δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει το 2021: 660 εκατ. ευρώ.

Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 64 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 211 εκ. ευρώ.

Επεκτείνονται τα προγράμματα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία και νέων θέσεων εργασίας.

Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Ενδεικτικοί Κλάδοι: Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας. Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 26 εκατ. ετησίως.

Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης.

Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ. Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος, για το 4ο τρίμηνο του 2021. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%.

Τέλος, σχεδιάζεται καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με πόρους του ταμείου ανάκαμψης ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Το συνολικό κόστος των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (χωρίς να ληφθεί υπόψη η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 συνολικού κόστους κόστος 1.580 εκατ. ευρώ) εκτιμάται για το 2021 και 2022 στο ποσό των 3.400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πιο ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη, γνωστοποιώντας πως ο νέος στόχος είναι ανάπτυξη 5,9% για το 2021 αντί για 3,6%.


Κριτική στον πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την ομιλία του στη ΔΕΘ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όσων εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης δεν ελαφρύνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και πως «οι μόνοι που βγαίνουν ουσιαστικά κερδισμένοι είναι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι μόνες που έχουν κέρδη, για τις οποίες υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση φορολογίας και φορολογική ελάφρυνση για συγκέντρωση κεφαλαίου». Καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «τα "θα" ενός ανίκανου, αποτυχημένου και σε αποδρομή πρωθυπουργού που ετοιμάζεται να δραπετεύσει από τις αποτυχίες του δεν πείθουν κανέναν».

«O κ. Μητσοτάκης επεχείρησε σήμερα να ανορθώσει την κατεστραμμένη εικόνα του ίδιου και της κυβέρνησης του, με παροχές που έχουν ημερομηνία λήξης, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα» αναφέρει σε σχόλιο του για την ομιλία του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Καταληκτικά, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως η Ελλάδα αλλάζει και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει την βαθειά συντηρητική πολιτική του, που αφορά μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς».

«"Όλα για τους λίγους"! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει "ανάπτυξη για όλους", με όφελος και για το κεφάλαιο και για το λαό» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου