6 Σεπτεμβρίου 2021

Μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους με την επιλογή Στυλιανίδη στο υπ. Πολιτικής Προστασίας

Mε τον Χρήστο Στυλιανίδη να αναλαμβάνει υπουργός και τον Ευάγγελο Τουρνά να ορίζεται υφυπουργός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, oλοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που είχε «παγώσει» από την περασμένη εβδομάδα μετά την τελική άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Για 
«ένδεια στελεχών στην ΝΔ» κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Με την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη, πρώην Επιτρόπου με αρμοδιότητα τις ανθρωπιστικές κρίσεις, για την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός για δεύτερη φορά επιμένει σε πρόσωπο καταξιωμένο που υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια, κάτι που ίσχυε και με τον πρώην αρχηγό ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Αποστολάκη.

Λόγω της θητείας του στο συγκεκριμένο αξίωμα στις Βρυξέλλες, και του έργου που παρήγαγε, ο κ. Στυλιανίδης μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή. Θα είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ εάν αντιδράσει αρνητικά και σε αυτή την επιλογή, ίσως ακόμη μεγαλύτερο αυτή τη φορά, διότι θα παγιώσει την αίσθηση ότι επιμένει αδικαιολόγητα στη στείρα αντιπολίτευση», όπως σχολίαζει ο Αθανάσιος Έλλις σε άμεση ανάλυή του στην Καθημερινή.

Αλλωστε, ως προσωπικότητα και με δεδομένη την πολιτική του πορεία, ο κ. Στυλιανίδης είναι η περίπτωση ανθρώπου ο οποίος, οπλισμένος με την ευρωπαϊκή εμπειρία, μπορεί να συνεργαστεί με την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Το έκανε άλλωστε επί ΣΥΡΙΖΑ κατά τη θητεία του στην Επιτροπή Γιούνκερ.

Δεν είναι εγκλωβισμένος σε μια στενή κομματική ταυτότητα. Ως φοιτητής υπήρξε μέλος της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου, στη συνέχεια ζυμώθηκε στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ αργότερα ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου υπό τον κεντροδεξιό Νίκο Αναστασιάδη. Διαχειρίστηκε με επιτυχία τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, το 2013, και τελικά διορίστηκε Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική εσωτερική πολιτική σκηνή, είναι μάλλον μια ευφυής κίνηση του πρωθυπουργού καθώς υπερβαίνει και πάλι τα κομματικά όρια, αποφεύγοντας αυτή τη φορά το σκόπελο της στενής επαφής του επιλεγέντος προσώπου με την αντιπολίτευση.

Η ανάληψη ενός σημαντικού αξιώματος στην Ελλάδα από έναν Ελληνοκύπριο μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επιτυχής με τις προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, αυτές του Λουκή Ακρίτα από τον Γεώργιο Παπανδρέου, και του Γιάννου Κρανιδιώτη από τον Κώστα Σημίτη.

«Η επιλογή Στυλιανίδη προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία, σε όλους: στην κυβέρνηση, που υπέστη σοβαρή ζημία από την ατυχή διαχείριση της περίπτωσης Αποστολάκη, αλλά και στην αντιπολίτευση, η οποία καλείται να αποδείξει ότι όταν μιλά για συναίνεση και αξιοκρατία σε κάποιους ευαίσθητους τομείς, το εννοεί» τονίζει ο Αθανάσιος Έλλις.

Όμως, για τις επιλογές αυτές, στις πρώτες αντιδράσεις της, 
η αντιπολίτευση βλέπει «ένδεια στελεχών» στη ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε σχετικά: «Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά με τον ανασχηματισμό παρωδία επιβεβαίωσε την παταγώδη αποτυχία του και την προσπάθεια διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων αντί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επιχειρώντας να υφαρπάξει έναν σύμβουλο του κ. Τσίπρα και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». «Σήμερα με τη «μεταγραφή από την Κύπρο» του κ. Στυλιανίδη και η άρον-άρον πολιτογράφησή του για να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φρόντισε να επιβεβαιώσει και την πρωτοφανή ένδεια στελεχών της ΝΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, που κάνει λόγο για «απόλυτη ένδεια στελεχών στην Νέα Δημοκρατία». «Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει τώρα σε μεταγραφές πολιτικών της δεξιάς (στελεχών της ΔΗΣΥ) από την Κύπρο. Κρατάμε «μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα, μια και η αποτυχημένη πολιτική της ΝΔ στο σύστημα πολιτικής προστασίας -που κατευθύνεται από την Μαξίμου Α.Ε.- παραμένει», σημειώνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ανακοίνωσή του.

Πηγές: kathimerini.gr , efsyn.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου