10 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα Υόρκη: Ο Άγιος Νικόλαος θα λειτουργήσει μετά 20 χρόνια

Ανήμερα την 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, 
το ερχόμενο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί ξανά η Θεία Λειτουργία στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. Ο ναός θα φωτιστεί, μαζί με άλλα κτίρια της περιοχής, με μπλε χρώμα προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων. 

Οπως ανέφερε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής π. Αλέξανδρος Καρλούτσος στο πρακτορείο Sputnik, σήμερα Παρασκευή θα τελεστεί ο Εσπερινός υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο. «Αυτή είναι η συνεισφορά μας στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο π. Καρλούτσος.

Ο ναός είχε θαφτεί ολοκληρωτικά μετά την κατάρρευση του νότιου από τους Δίδυμους Πύργους. Οι Αρχές της Νέας Υόρκης είχαν δεσμευθεί να τον ανοικοδομήσουν, ωστόσο υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές. Τελικώς η Αρχιεπισκοπή εξουσιοδότησε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» να αναλάβει τη συγκέντρωση χρημάτων, την ανοικοδόμηση και την αποπεράτωση του έργου.


Το νέο κτίσμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο και διαθέτει ειδικό κέντρο, όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» Μάικλ Ψαρρός εκτιμά πως ο ναός του Αγίου Νικολάου θα είναι η ορθόδοξη εκκλησία που θα συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες στις ΗΠΑ.

Πάντως, τους επόμενους μήνες δεν θα είναι δυνατή η τέλεση λειτουργιών καθημερινά, καθώς η αποπεράτωση των έργων δεν έχει ολοκληρωθεί. Το εξωτερικό του ναού θα είναι έτοιμο έως στις 2 Νοεμβρίου, οπότε και θα τελεστούν τα θυρανοίξια υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι το εσωτερικό του ναού θα είναι έτοιμο έως τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Ιουλίου 2022 ώστε να συμπέσει με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Πηγή: kathimerini.gr
Φωτογραφίες A.P. Photo / Mark Lennihan

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου