20 Σεπτεμβρίου 2021

Η Κλαούντια Σίφερ και η χρυσή εποχή των μοντέλων

Η Κλαούντια Σίφερ, το μοντέλο που σφράγισε μία ολόκληρη εποχή, επιμελείται μία μεγάλη έκθεση για εκείνη την λαμπερή περίοδο της μόδας στο μουσείο Kunstpalast του Ντίσελντορφ. Από τη Deutsche Welle:

Ήταν η εποχή των τρελών πάρτι. Το τέλος της δεκαετίας του 1990 σήμανε και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στη βιομηχανία της μόδας η σαμπάνια έρρεε άφθνονη, τα ποσά που διατίθονταν ήταν αστρονομικά. Άγνωστα μοντέλα μετατράπηκαν σε σούπερ σταρ και κέρδιζαν εκατομμύρια. Κάποιες από τις φωτογραφίες της εποχής έχουν παραμείνει στη συλλογική μνήμη.

Τα πιο γνωστά μοντέλα έδιναν επί ώρες αυτόγραφα ή ήταν προσκεκλημένα σε τηλεοπτικές εκπομπές. Κανένα μοντέλο δεν είχε τόσο έντονη παρουσία, όσο η Κλαούντια Σίφερ (Claudia Maria Schiffer), η οποία σήμερα είναι 51 ετών και μητέρα τριων παιδιών. Η έκθεση με τον τίτλο «Μαγεία» παρουσιάζει τη φωτογραφία της μόδας της δεκαετίας του 1990.

Την έκθεση επιμελείται η ίδια η Κλαούντια Σίφερ και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουρίου 2022. Η ντροπαλή καλλονή από το Ράινμπεργκ ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 το πιο καλοπληρωμένο και πιο πολυφωτογραφημένο μοντέλο που σφράγισε μία ολόκληρη εποχή (φωτογραφία αριστερά). Τώρα, η Κλαούντια Σίφερ, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ως επιμελήτρια έκθεσης.

Η έκθεση δεν παρουσιάζει την σκοτεινή πλευρά

Παρουσιάζονται 150 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, σε πολλές από τις οποίες είναι παρούσα. «Σαν σουπερμόντελ γίναμε σύμβολα μιας επιτυχίας που είχαμε δημιουργήσει μόνες μας, σε μια εποχή που η θηλυκή φιλοδοξία πυροδοτούνταν από το σεξ, την εξουσία και τη λάμψη», γράφει για τη δεκαετία που μεσουράνησε.

"Μαγεία" , η έκθεση που επιμελήθηκε η Κλαούντια Σίφερ

Τη δεκαετία του 1990 τα μοντέλα πόζαραν σχεδόν γυμνά ή γυμνά χωρίς να υπάρχει συζήτηση περί σεξισμού. Η δεκαετία εκείνη είχε λιγότερα ταμπού και λιγότερη πολιτική ορθότητα...

Για το μόνο πράγμα που δεν μιλάει είναι για τα ναρκωτικά και τα σουπερμοντέλα, ούτε για τα περιστατικά νευρικής ανορεξίας και κατά πόσο οι φωτογραφίες μόδας συνέβαλαν σε αυτό το φαινόμενο. Μια συζήτηση που έγινε λίγο αργότερα από την εποχή της απόλυτης δόξας. Ακόμα δεν λέει τίποτα για τις σεξουαλικές επιθέσεις και τις άσχημες συνθήκες εργασίας των μοντέλων. Επέλεξε να κάνει μάλλον αυτό που ξέρει, να δείξει μόνο τη λαμπερή πλευρά.

Πηγή: Deutsche Welle 

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου