18 Σεπτεμβρίου 2021

efood: Θολό το εργασιακό τοπίο στους διανομείς

Οι διανομείς χαρακτηρίστηκαν «ήρωες της εποχής του κορωνοϊού». Ωστόσο, και ενώ οι εταιρείες που τους απασχολούν έχουν αυξήσει κατακόρυφα τους τζίρους και τα κέρδη τους, χιλιάδες από αυτούς καλούνται να γίνουν από εργαζόμενοι… ανεξάρτητοι συνεργάτες. Από δημοσίευμα σε kathimerini.gr:

Χαρακτηρίστηκαν «ήρωες της εποχής του κορωνοϊού», καθώς μαζί με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν οι άνθρωποι που κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου αυστηρού lockdown στη χώρα μας, αλλά και εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών, όπως η κακοκαιρία «Ιανός», όργωναν με τα μηχανάκια τους τα μεγάλα αστικά κέντρα, διανέμοντας σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από γρήγορο φαγητό, καφέ και… τσιγάρα έως προϊόντα πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10.000 διανομείς απασχολούνται σήμερα, είτε μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών delivery είτε αυτόνομα, από τα χιλιάδες ταχυφαγεία, καταστήματα μαζικής εστίασης και καφέ που «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια στις γειτονιές των πόλεων, με εργασιακές σχέσεις που σπάνια αφορούν εξαρτημένη εργασία, σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών αμείβονται με μπλοκάκι, ενώ η πλειονότητα απλώς δουλεύει «μαύρα».

Και ενώ οι εταιρείες που τους απασχολούν έχουν αυξήσει κατακόρυφα τους τζίρους και τα κέρδη τους και συνεχώς μπαίνουν νέοι «παίκτες» στον ανταγωνισμό, χιλιάδες από αυτούς καλούνται να γίνουν από εργαζόμενοι… ανεξάρτητοι συνεργάτες.

Ενα σχετικό μήνυμα έλαβαν στα κινητά τους 115 διανομείς της εταιρείας efood, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Ενημερώθηκαν ότι η αξιολόγησή τους είναι χαμηλή και ότι «στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. (…) Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticker για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα».

Η είδηση της πρόθεσης για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων αναστάτωσε σχεδόν το σύνολο των χιλιάδων εργαζομένων της εταιρείας (απασχολεί 3.700 άτομα, εκ των οποίων 3.000 ως διανομείς) και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους. Για οργανωμένο έγκλημα εις βάρος των διανομέων ώστε να απασχολούνται χωρίς συλλογικές συμβάσεις και χωρίς εργασιακά δικαιώματα έκανε λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκτιμάει ότι η εταιρεία θέτει στους εργαζομένους το δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης.

Να σημειωθεί εδώ ότι η άλλη γνωστη πλατφόρμα διανομής, η wolt, από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας, δεν απασχόλησε διανομείς με σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, καθώς κάθε ένας από τους διανομείς της θεωρείται «συνεργάτης».

Αυτό το μοντέλο φαίνεται να ακολουθεί και η efood, καθώς πρόκειται για πρακτική που αφενός επιτρέπεται από το εργασιακό δίκαιο της χώρας, αφετέρου λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετσι, ενώ κατά κύριο λόγο απασχολούσε τους διανομείς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνεχώς ανανεούμενες ανά τρεις μήνες, μέσω γνωστής εταιρείας «ενοικίασης» εργαζομένων, φαίνεται πως πλέον επιλέγει τη λύση της «συνεργασίας». Τι σημαίνει στην πράξη αυτό: Οτι η αμοιβή είναι διαβαθμισμένη ανά παραγγελία, απόσταση, ώρα και ημέρα εργασίας (τις ώρες αιχμής και τις ημέρες Παρασκευή – Κυριακή ή αργίες αυξάνεται) αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Προβλέπονται μπόνους, ενώ ο «συνεργάτης» καλύπτει μόνος του ασφαλιστικές εισφορές, έξοδα μετακίνησης, ασφάλειες κ.λπ.

Λανθασμένη η διατύπωση στο μήνυμα, λέει η εταιρεία

Η εταιρεία πάντως, μετά και τον τεράστιο θόρυβο που δημιουργήθηκε κυρίως στα social media και την έντονη αντίδραση από πλευράς πελατών που καλούσαν τους καταναλωτές σε μαζικό μποϊκοτάζ αλλά και τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και γνωστές εταιρείες που συνεργάζονται με την efood να διακόψουν τη συνεργασία τους, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «λανθασμένη διατύπωση» στην επικοινωνία της με τους εργαζομένους που σε καμία περίπτωση δεν είχε «εκβιαστικό» χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η εταιρεία αναφέρει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η στάση της efood για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών της. «Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας», επισημαίνει, για να συμπληρώσει ότι είναι δεδομένη η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων (υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022, εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς), με τους διανομείς να αποτελούν «θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές».

Αναφερόμενη, δε, αποκλειστικά στους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood, η εταιρεία τονίζει πως «η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές». (...)

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου