21 Σεπτεμβρίου 2021

Ναός του Ποσειδώνα: Εξώφυλλο στο Νew York Times Magazine

Στο εξώφυλλο του Voyages Issue 2021 του New York Times Magazine, που θα κυκλοφορήσει στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, πρωταγωνιστεί η Ελλάδα. Μετά την καμπάνια της Louis Vuitton στη Μήλο, η χώρα μας είναι ξανά στην επικαιρότητα και γίνεται εξώφυλλο στα διεθνή μέσα, χάρη στους αρχαιολογικούς τόπους της.

Η Νεοϋορκέζα φωτογράφος και καλλιτέχνις Βέρα Λούτερ ταξίδεψε στην Αθήνα για να φωτογραφίσει την Ακρόπολη, την Ακαδημία του Πλάτωνα και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Ναός του Ποσειδώνα, σε μια πολύ ιδιαίτερη λήψη, με τη Λούτερ να χρησιμοποιεί την προσωπική τεχνική της και με τις εικόνες να εμπεριέχουν την έννοια του φωτογραφικού θετικού-αρνητικού.

Η Λούτερ χρησιμοποίησε τρεις χειροποίητες κάμερες obscura και αντί για φιλμ χρησιμοποίησε χαρτί –η εικόνα αποτυπώθηκε κατευθείαν πάνω στο χαρτί και στη συνέχεια το επεξεργάστηκε, το εμφάνισε και το ξαναφωτογράφισε για να πάρει το τελικό αποτέλεσμα, μια τεχνική που ακολουθεί σε σειρές μεγάλων φωτογραφικών έργων της.

Οι μαυρόασπρες εικόνες της είναι μεγάλης κλίμακας και όταν φωτογραφίζει κάνει τις ελάχιστα δυνατές αλλαγές.


Η γεννημένη στη Γερμανία 61χρονη καλλιτέχνις, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, έχει φωτογραφίσει μερικά από τα πιο διάσημα τοπόσημα του πλανήτη και η δουλειά της έχει εκτεθεί επανειλημμένα σε μεγάλα Μουσεία και γκαλερί.

Vera Lutter, Temple of Athena, Paestum, V: October 8, 2015, 2015, Gelatin silver print, 133.4 x 233.7 cm, © Vera Lutter, Courtesy Gagosian

Η Λούτερ χρησιμοποιεί την camera obscura για να απεικονίσει σε όλο τον κόσμο την αρχιτεκτονική των πόλεων, ναυπηγεία, αεροδρόμια και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, εστιάζοντας σε βιομηχανικές τοποθεσίες, αλλά και σε διάσημους αρχαιολογικούς τόπους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε και αυτό: Στο Ναό του Ποσειδώνα και τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου