29 Σεπτεμβρίου 2021

«Ρεβάνς» για τη Γαλλία η συμφωνία με την Ελλάδα

«Ύστερα από την αυστραλιανή ταπείνωση, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε σήμερα τη ρεβάνς του μέσω Ελλάδας», γράφει ο γαλλικός Τύπος, αναφερόμενος στην επικύρωση της αγοράς των τριών φρεγατών «Μπελαρά» και την υπογραφή μιας «Αμυντικής Συμφωνίας», ανάμεσα στις δύο χώρες. Και οι δύο ηγέτες, Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισαν τη Συμφωνία «ιστορική για την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο».

Η Συμφωνία περιέχει και το «δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής», για το οποίο έδωσε εξηγήσεις ο πρόεδρος Μακρόν: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε μια περιοχή με ταραχές, αλλά και με σοβαρά στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι νόμιμο επομένως το ότι δεσμευόμαστε να την βοηθήσουμε στο να εξοπλισθεί για την προστασία της εδαφική της ακεραιότητας, και να συνεργασθούμε μαζί της για την προφύλαξή της από κάθε εξωτερική εισβολή ή επίθεση. Για μένα πρόκειται για μία ένδειξη φιλίας, η οποία συνάδει με την ιδέα της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας που όλοι μας επιθυμούμε», υπογράμμισε. 


Μία συμφωνία "που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών"

Για τον έλληνα πρωθυπουργό «η σημερινή Συμφωνία είναι και μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών, ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, που δίνει παράλληλα ανοίγματα για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία των δύο ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Φλόρανς Παρλύ και Ζαν Υβ Λε Ντριάν για την Γαλλία, καθώς και Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας για την Ελλάδα.

Κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τις υπογραφές, δημοσιογράφος ερώτησε εάν η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας που συνάπτεται σε περίοδο έντασης με την Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Στο ερώτημά της ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είχε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε καθήκον να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τα κράτη-μέλη και αυτό έπραξε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020», υπογράμμισε.

φρεγάτα Belharra

Σχετικά με την επιλογή των γαλλικών φρεγατών της Naval Group, έναντι των προτάσεων της αμερικανικής Lockheed-Martin που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια έως πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν η τελική εισήγηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Θα φροντίσουμε η προμήθεια να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία, ώστε να επωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Τα χαρακτηριστικά των Belharra*: Η φρεγάτα FDI HN, γνωστή ως «Belharra», διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων. Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Αναφορικά με τα όπλα της φρεγάτας κατά πλοίων, το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση. Η κατασκευάστρια εταιρεία, Naval Group, τονίζει ότι οι ψηφιακές υποδομές της φρεγάτας «εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης», ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, πολυ-ηχητικοί πύραυλοι, απειλές Stealth αλλά και κυβερνο-επιθέσεις.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η σημερινή Συμφωνία «δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί και τους στόχους του ΝΑΤΟ». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα υπογραφεί η νέα διμερής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, πενταετούς διάρκειας».


FAZ: O Μακρόν θέλει να προστατεύσει την Ελλάδα

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, την οποία ερμηνεύουν ως πρώτο, τολμηρό βήμα προς την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο Μακρόν προτίθεται να προστατεύσει την Ελλάδα από ‘επιθέσεις‘», σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle. Σε ανταπόκριση από το Παρίσι η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συμφωνία πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο έλληνας πρωθυπουργός θύμισε ‘τις δύσκολες ώρες το καλοκαίρι του 2020‘ όταν μόνο η Γαλλία έσπευσε να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα. Στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων το Παρίσι είχε αποστείλει τότε δύο φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή εμπροσθοφυλακή σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ».

Πηγές: Deutsche Welle και *naftemporiki.gr

Σχετική ανάρτηση: Το κείμενο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου