7 Σεπτεμβρίου 2021

Το Perseverance συνέλλεξε το πρώτο πέτρινο δείγμα από τον Άρη

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) επιβεβαίωσε ότι το ρομποτικό ρόβερ της Perseverance, που τρύπησε για δεύτερη φορά ένα πέτρωμα του ‘Αρη, κατάφερε να πάρει το πρώτο πέτρινο δείγμα. 

NASA's Perseverance Mars Rover @NASAPersevere · 5 Σεπ
I’ve got it! With better lighting down the sample tube, you can see the rock core I collected is still in there. Up next, I’ll process this sample and seal the tube. #SamplingMars

"Το έχω! Με καλύτερο φωτισμό κάτω από το δείγμα σωλήνα, μπορείτε να δείτε ότι ο πυρήνας βράχου που συνέλεξα είναι ακόμα εκεί. Στη συνέχεια, θα επεξεργαστώ αυτό το δείγμα και θα σφραγίσω τον σωλήνα".

Οι πρώτες εικόνες την περασμένη Πέμπτη είχαν δημιουργήσει αισιοδοξία ότι το τρυπάνι του ρόβερ κατόρθωσε να πάρει δείγμα, αντίθετα με την πρώτη φορά στις αρχές Αυγούστου, όταν είχαν διαψευστεί τελικά οι ελπίδες των επιστημόνων, καθώς το πέτρινο δείγμα είχε μετατραπεί σε σκόνη που έπεσε στο έδαφος γύρω από το τρυπάνι. Χρειάστηκαν να φθάσουν στη Γη νέες εικόνες το Σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσουν ότι αυτή τη φορά το δείγμα βρίσκεται πλέον με ασφάλεια μέσα στο Perseverance, σύμφωνα με το BBC.

Πρόκειται για ιστορικό επίτευγμα, καθώς το εν λόγω δείγμα είναι ο πυρήνας πετρώματος που συλλέγεται σε άλλον πλανήτη και προγραμματίζεται να σταλεί στον πλανήτη μας για να μελετηθεί από τους επιστήμονες προς αναζήτηση αρχαίας αρειανής μικροβιακής ζωής.


Το ρόβερ – αν όλα πάνε καλά – θα συλλέξει μέσα στον επόμενο χρόνο τουλάχιστον 20 τέτοια πέτρινα δείγματα μεγέθους όσο ένα δάκτυλο το καθένα, τα οποία σχεδιάζεται να σταλούν στη Γη στη δεκαετία του 2030 μέσω μιας κοινής ευρω-αμερικανικής αποστολής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου