5 Σεπτεμβρίου 2021

Οταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε την Εdith Piaf

Σ’ εκείνη τη σύμπραξη στο παρισινό στούντιο, ένας θρύλος λέει ότι μίλησαν λίγο για την συγκινητική ιστορία των εραστών του Τερουέλ κι εκείνη τού επισήμανε ότι σε αυτό το «υπέροχο τραγούδι» θα είναι οι δυο τους «σαν δυο αταίριαστοι, μόνον στην όψη, εραστές». Φωτό αριστερά: Μίκης και Πιάφ.

Η πόλη Τερουέλ, στην επαρχία της Αραγονίας, είναι γνωστή για το «μύθο των εραστών της» (Les amants de Teruel). Ανάλογο με το σαιξπηρικό μύθο των εραστών της Βερόνας. Όμως, ο ανέλπιδος έρωτας του Τερουέλ, που κατέληξε στο θάνατο των δύο εραστών, Ντιέγκο Μαρθίλα και Ισαμπέλ Σεγούρα, διαδιδόταν, από στόμα σε στόμα κι από τροβαδούρο σε τροβαδούρο από τον 13ο αιώνα. Καταγραμμένος αιώνες πριν από εκείνον του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, κατά Σαίξπηρ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ενημερωθεί για αυτή, την αιώνια ιστορία, προτού κληθεί να μπει σε ένα παρισινό στούντιο για να διευθύνει την ορχήστρα ηχογράφησης τεσσάρων μουσικών του θεμάτων, που ο ίδιος είχε επιλέξει και είχε καταρχήν δώσει για την ταινία του Γάλλου Ρεϊμόν Ρουλό (Raymond Rouleau), την κινηματογραφική εκδοχή του μύθου του Τερουέλ.

Στο παρισινό στούντιο, στις αρχές του 1961, ο Μίκης ηχογράφησε για μονοφωνικό 45αράκι των γαλλικών Éditions Tutti τέσσερα συμφωνικά κομμάτια «μπαλέτου»: Το «Θέμα του Έρωτα» (Thème De L’amour), δηλαδή τη μουσική από την «Όμορφη πόλη» του, που είχε ήδη τραγουδήσει σε στίχους του αδελφού του, Γιάννη Θεοδωράκη, ο Κώστας Χατζής. Το Thème Des Forains, γραμμένο για την ταινία του Ρουλό, όπως και το συγκινητικό χορωδιακό Choeurs D’ enfants, με αγγελικές παιδικές φωνές σε φθόγγους. Και το Valse Du 14 Juillet. Όλα με στόχο το κινηματογραφικό εγχείρημα του Ρουλό.

Ο σκηνοθέτης, όμως, ήθελε για την ταινία του, «Οι εραστές του Τερουέλ» (Les amants de Teruel) και ένα εμβληματικό τραγούδι. Συγκινημένος από το «Θέμα του έρωτα», που ο Μίκης το είχε «πατήσει» πάνω σε μία αλλόκοτη ηλεκτρική κιθάρα και μια σπαρακτική τρομπέτα, ζήτησε από τον Ζακ Πλαντ (Jacques Plantes) να τού γράψει γαλλικούς στίχους, δίχως τη «βοήθεια» του αρχικού τραγουδιού του Μίκη και με τίτλο, τον τίτλο της ταινίας.

Ο Ζακ Πλαντ πρότεινε στον Ρουλό και ζήτησε από το «σπουργιτάκι του Παρισιού», την Εντίθ Πιάφ, που μεσουρανούσε ήδη στο στερέωμα της υφηλίου, πληγωμένο βάναυσα από την ζωή, να δώσει άλλη ζωή στους στίχους του. Οι γάλλοι παραγωγοί της ταινίας πρότειναν, επέμειναν, σχεδόν παρακάλεσαν – λένε οι γνωρίζοντες – και η (κατά κόσμον) Εντίτ Ζοβανά Γκασιόν δέχτηκε. Πριν από την ηχογράφηση, έμαθε κι εκείνη για το μύθο των τραγικών εραστών του Τερουέλ. Και κάποιοι, παρόντες, επιμένουν ότι δάκρυσε ακούγοντας την ιστορία.

"Είστε τεράστιος" είπε στον Μίκη η Πιάφ

Τον Οκτώβριο του 1962, τής γνώρισαν το Μίκη 
Θεοδωράκη. Μέσα στο στούντιο. Λέγεται ότι η ατάκα της Εντίθ Πιάφ, όταν τον αντίκρυσε, θεόρατο μπροστά στο σχεδόν 1,40 του ύψους της, ήταν ένα «Oh! Vous êtes énorme!» (…είστε τεράστιος). Κι έπειτα, τού έδειξε την μπαγκέτα στο πόντιουμ του μαέστρου. «Με τα χέρια μόνον», φέρεται να απάντησε ο Μίκης.

Δεν έχουν μείνει πολλοί μάρτυρες από εκείνη τη σύμπραξη στο παρισινό στούντιο, όμως ένας θρύλος λέει ότι μίλησαν λίγο για την συγκινητική ιστορία των εραστών κι εκείνη τού επισήμανε ότι σε αυτό το «υπέροχο τραγούδι» θα είναι οι δυο τους «σαν δυο αταίριαστοι, μόνον στην όψη, εραστές».

Edith Piaf "Les amants de Teruel" / "Όμορφη πόλη" Μίκης Θεοδωράκης

Ένα χρόνο μετά, έσβησε η φωνή της Πιάφ (11 Οκτωβρίου 1963). Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν από τις τελευταίες της ηχογραφήσεις, καθώς σακατεμένη από τη ζωή είχε σταματήσει ακόμη και τις ζωντανές εμφανίσεις.

Μέχρι το 1980, το τραγούδι «Les amants de Teruel» πέρασε σε αρκετά LP και ΕP της Πιάφ και γνώρισε επτά τουλάχιστον επανεκτελέσεις – «διασκευές». Και μέχρι σήμερα έχουν μετρηθεί τουλάχιστον άλλες 23.

Πηγή: protagon.gr
Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=jNRd-cHLvvc

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου