12 Ιουνίου 2022

Τα χαρακτηριστικά της τουρκικής προκλητικότητας και η επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα

Η τουρκική προκλητικότητα επιστρέφει στο προσκήνιο, ούσα ποιοτικά «αναβαθμισμένη». Ποια είναι εκείνα τα νέα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία; 
Τα πέντε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η τουρκική άσκηση «Efes 2022» και τα σενάρια απόβασης στις ακτές. Για «επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα» και «προειδοποίηση στη γειτονική χώρα» κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας σχολιάζοντας την άσκηση. Από δυο άρθρα στην Καθημερινή:

Ερντογάν: Τα πέντε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουρκικής προκλητικότητας

Ο νέος κύκλος των τουρκικών προκλήσεων συνοδεύεται και από κάποια νέα στοιχεία, άλλα από τα οποία ξεχωρίζουν ως πρωτοφανή καθεαυτά και άλλα ως πρωτοφανούς έντασης:

1. Tweets στα ελληνικά. Για πρώτη φορά, το βράδυ της 9ης Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσίευσε ένα νήμα από tweets στα ελληνικά... Ενδεχομένως να επιδιώκει, «γράφοντας» στα ελληνικά, να υιοθετήσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας το προφίλ ενός περιφερειακού ηγέτη που μπορεί να μιλά άμεσα στους γειτονικούς λαούς στη γλώσσα τους προειδοποιώντας τους… για το καλό τους! «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν», κατέληξε ο Τούρκος ηγέτης.

2. Υπερπτήσεις. Οι υπερπτήσεις, που ήταν άλλοτε, έως και πριν από λίγα χρόνια, κάτι σπάνιο, τείνουν πλέον να αποκτήσουν διαστάσεις… νέας κανονικότητας, με το ρεκόρ των 41 τέτοιων τουρκικών υπερπτήσεων της 27ης Απριλίου να αποτελεί πια σειρά σημείο αναφοράς διαμορφώνοντας ένα πλέγμα συνεχιζόμενων προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο.

3. Σύνδεση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών με την κυριαρχία τους. Ήδη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού (υπενθυμίζεται η σχετική επιστολή A/75/929 που είχε στείλει στον ΟΗΕ ο Φεριντούν Σινιρλίογλου με ημερομηνία την 15η Ιουνίου του 2021), η Άγκυρα επιχειρεί να συνδέσει την «στρατιωτικοποίηση» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους... Ένα αφήγημα σύμφωνα με οποίο τα ελληνική νησιά θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν προκειμένου να μπορούν να θεωρηθούν… ελληνικά!

4. Φραστική όξυνση της ρητορικής. Έμπειροι παρατηρητές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην τουρκική πολιτική σκηνή, βλέπουν παράλληλα ποιοτικές αλλαγές και στην φρασεολογία που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια φρασεολογία που εκφεύγει των ορίων της όποιας πολιτικής ορθότητας θυμίζοντας περισσότερο ρητορική Μπαχτσελί και Γκρίζων Λύκων...

5. Μετατόπιση της έντασης από την Ανατολική Μεσόγειο στο Αιγαίο. Εάν η ένταση είχε επικεντρωθεί τα περασμένα χρόνια κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο (με το Ορούτς Ρέις το 2020 και τις φιέστες των Βαρωσίων το 2021), τότε φέτος η Τουρκία παρουσιάζεται – δια του αφηγήματος της αποστρατιωτικοποίησης – να στρέφει το αναθεωρητικό βλέμμα της και πάλι στο Αιγαίο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η Κύπρος έχει βγει από το κάδρο των τουρκικών προκλήσεων…


Τουρκία: Η άσκηση «Efes 2022» και τα σενάρια απόβασης στις ακτές

(...) Στην τελική φάση της άσκησης «Εfes 2022» εκτελέστηκαν και πολλά σενάρια απόβασης σε ακτές. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αποδεσμεύθηκαν με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, αποβατικά σκάφη προσέγγισαν την παραλία, όπου πεζοναύτες, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έκαναν απόβαση. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρωση των αμυντικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην παραλία, τα άρματα μάχης έριξαν καπνογόνα δημιουργώντας ένα τείχος ομίχλης και βοήθησαν τους πεζοναύτες να προχωρήσουν για να τεθεί η περιοχή υπό έλεγχο.

Νωρίτερα οι κορβέτες κλάσης ΑDA του τουρκικού ναυτικού έπληξαν με βολές την περιοχή που έγινε η απόβαση και εξουδετέρωσαν συγκεκριμένους αμυντικούς στόχους. Αμέσως μετά επιθετικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την παραλία και έπληξαν συγκεκριμένους στόχους. Μέλη των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού της Τουρκίας προσέγγισαν με τα φουσκωτά τους την περιοχή και με ρουκέτες τους εξουδετέρωσαν το ραντάρ.

Σε όλες τις φάσεις της άσκησης και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και σενάρια χρήσης του πυροβολικού, το οποίο έπληξε στόχους στις ακτές που βρίσκονται απέναντι, έγινε χρήση μεταγωγικών ελικοπτέρων για τη μεταφορά πεζοναυτών και όλα αυτά στην περιοχή του Αιγαίου. Αυτή τη φάση της άσκησης την παρακολούθησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε κατάσταση πολέμου θεσμικά είναι και ο «αρχιστράτηγος»...

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη άσκηση είναι τακτική και έχει στόχο τη συνεργασία, δίνοντας το παράδειγμα συμμετοχής πολλών χωρών.

Ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν διαφορετική άποψη: όπως το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, που μίλησε «για επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα», η εφημερίδα Aksam στην ιστοσελίδα της σχολίασε την «Εfes» ως «προειδοποίηση στη γειτονική χώρα».

Πολλά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως και το τηλεοπτικό δίκτυο ΗaberGlobal, το οποίο μίλησε «για επίδειξη δύναμης με τη συμμετοχή των Ερντογάν και Μπαχτσελί».

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ με μήνυμά του στο Twitter δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την άσκηση και απείλησε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», δίχως να ξεκαθαρίσει (αλλά αφήνοντας μα εννοηθεί) σε ποιον απευθύνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου