10 Ιουνίου 2022

Χρηματιστήριο: Σε ρυθμούς sell-off στις 10.6.2022

Τον αρνητικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ακολούθησε σήμερα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και από την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, ένδειξη μάλλον ανησυχητική αν συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Αιτία του sell-off η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αύξηση επιτοκίων), τα πρωτοφανή επίπεδα του πληθωρισμού (11,3% τον Μάϊο στην Ελλάδα), αλλά και η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου. 

Το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε στη χώρα μας και από την ρητορική της Τουρκίας, η οποία σε καθημερινή βάση πλέον αφήνει αιχμές και υπονοούμενα για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν.

Ειδικότερα σήμερα στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,72% στις 862,55 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,89%, στις 2.078,74 μονάδες, ενώ στο -1,97% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.359,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,59% στις 567,37 μονάδες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους ομολόγου ξεπέρασε τα 4,3% και διαμορφώνεται πλέον στο 4,313%. Έτσι, τα ελληνικά assets ξαναμπαίνουν στην "κατηγορία" των επικίνδυνων, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος συνέχισης κάποιου προγράμματος που να στηρίζει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Η πτώση της αγοράς στη χώα μας ευθυγραμμίστηκε σήμερα με την τάση των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία βιώνουν το δικό τους sell-off. Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη με τον DAX στην Φραγκφούρτη στο -3,08% και τον FTSE100 στο Λονδίνο στο -2,12%. Εντονα αρνητικά (με τώση άνω του 2%) κινούνται τις πρώτες ώρες των συναλλαγών και οι δείκτες στην Wall Street.

Από εκεί και πέρα, το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών με εβδομαδιαίες απώλειες 3,83%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 8,12%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 3,45% και ο ΔΤΡ απώλειες 1,32%.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα: Σήμερα, ο Μυτιληναίος έκλεισε με πτώση 5,19%, με τις Alpha Bank και ΔΕΗ να ακολουθούν με -4,46% και -4% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Jumbo, Quest, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Βιοχάλκο και Εθνική. Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ ξεπέρασε το 2%, ενώ εκείνη των Motor Oil, Aegean και ΟΛΠ το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, Titan και Ελλάκτωρ, ενώ ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 1,80%.

Πηγές: με στοιχεία από Capitl.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου