27 Ιουνίου 2022

Πώς να εντοπίσεις έναν ψεύτη

Όταν ο «ανιχνευτής ψεύδους» δεν είναι αξιόπιστος, υπάρχει κάποιος τρόπος να ανιχνεύσουμε τον ψεύτη με βάση την επιστήμη; Στην πραγματικότητα, ναι, και περιλαμβάνει την κατανόηση της ψυχολογίας πίσω από το πώς σκέφτονται οι ψεύτες.

Τι κάνουν λοιπόν οι άνθρωποι της 
High-Value Detainee Interrogation Group (HIG), που έχει αναπτύξει νέες βέλτιστες πρακτικές ανίχνευσης ψεύδους, στο να πιάνουν ψεύτες επί τόπου; Η HIG παραθέτει πέντε βασικές ικανότητες:

1. Είναι ευγενικοί. Πρέπει να κάνεις τον ψεύτη να σε συμπαθήσει. Για να ανοιχτούν όμως, χρειάζεται πολύ συζήτηση, έτσι ώστε να κάνουν ένα λάθος που να φανερώνει την απάτη τους. Η HIG διαπίστωσε ότι ο «κακός αστυνομικός» δεν είναι αποτελεσματικός, αλλά ο «καλός αστυνομικός» είναι. Όλοι θέλουν να τους φέρονται με σεβασμό. Και όταν έχουν απέναντί τους ευγενικούς ανθρώπους, είναι πιο πιθανόν να μιλήσουν.

2. Δεν βασίζονται πολύ στη γλώσσα του σώματος. Ο Aldert Vrij, καθηγητής ψυχολογίας και κορυφαίος ειδικός στην ανίχνευση ψεύδους, λέει ότι τα στοιχεία της γλώσσας του σώματος σπάνια είναι προγνωστικά. Υπάρχει ένας κοινός μύθος: «Οι ψεύτες δεν θα σας κοιτάξουν στα μάτια». Η HIG όμως στην έρευνά της διαπίστωσε ότι «η αποστροφή του βλέμματος δεν έχει αποδειχθεί ποτέ αξιόπιστος δείκτης». Εξάλλου οι έγκλειστοι ψυχοπαθείς κοιτάζουν τους ανθρώπους στα μάτια πιο συχνά από τους μη ψυχοπαθείς.

3. Κάνουν απρόβλεπτες ερωτήσεις. Ρωτήστε ένα ανήλικο άτομο σε ένα μπαρ πόσο χρονών είναι και θα ακούσετε ένα σίγουρο «είμαι 21». Τι θα γινόταν όμως αν το ρωτούσατε: «Ποια είναι η ημερομηνία γέννησής σας;» Αυτή είναι μια εξαιρετικά εύκολη ερώτηση για κάποιον που λέει την αλήθεια, όχι όμως και για έναν ψεύτη ο οποίος πιθανότατα θα πρέπει να σταματήσει για να κάνει κάποιους υπολογισμούς. Ξεκινήστε λοιπόν με αναμενόμενες ερωτήσεις, όμως στη συνέχεια, ρίξτε μια ερώτηση που είναι εύκολο να απαντήσει ένας που λέει την αλήθεια, όχι όμως και ένας ψεύτης.

4. Χρησιμοποιούν στρατηγικά στοιχεία. Προσπαθήστε να τους κάνετε να μιλήσουν και να πουν κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που έχετε μέχρι τώρα ανακαλύψει. Ζητήστε διευκρινίσεις, ώστε να δεσμευτούν. Μία συνηθισμένη φράση είναι η εξής: «Συγγνώμη, έχω μπερδευτεί. Είπες ότι ήσουν με τον Γκάρι χθες. Αλλά ο Γκάρι ήταν στη Γαλλία όλη την εβδομάδα». Και τότε η απάντησή τους που δόθηκε βιαστικά έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο, «σκάβοντας τον τάφο» τους πιο βαθιά. Οι επαναλαμβανόμενες αντιφάσεις μπορεί να τους κάνουν να ομολογήσουν μόνο και μόνο από αμηχανία. Το πιο πιθανό είναι να κάνουν τα ψέματά τους όλο και πιο προφανή.

5. Δεν τους προκαλούν από νωρίς. Εάν αρχίσετε αμέσως να αναρωτιέστε τι λένε ή τους κατηγορήσετε ότι λένε ψέματα, όχι μόνο μπορεί να κλείσουν, αλλά και να αρχίσουν να αλλάζουν την ιστορία τους. Με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάτε να πουν ένα καλύτερο ψέμα.

Πηγή: moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου