22 Ιουνίου 2022

Δύο σημαντικά έργα τέχνης στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Δύο έργα τέχνης κοσμούν από το περασμένο Σάββατο τον κήπο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας. Πρόκειται για το έργο «Η ανάληψη της ψυχής» του Θεόδωρου Παπαγιάννη, καθηγητή Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, και το έργο «Δέηση» του καλλιτέχνη Σπύρου Λισγάρα.

Στην πολιτιστική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουνίου, όπου έγινε η αποκάλυψη των δύο έργων τέχνης, παραβρέθηκαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας, της δημοσιογραφίας. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μουσική εκδήλωση από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, με τη συνοδεία της σοπράνο Ειρήνης Καράγιαννη.

Το έργο «Η ανάληψη της ψυχής» είναι ο στροβιλισμός της ψυχής μετά τον θάνατο. Όπως εξήγησε ο δημιουργός του έργου Θεόδωρος Παπαγιάννης, λέγεται ότι η ψυχή ανεβαίνει προς τον ουρανό στροβιλίζοντας και πως η ψυχή πηγαίνει στους τόπους που έχει ζήσει πριν φύγει για το υπερπέραν, και αυτό σηματοδοτούν οι κύκλοι που συμπλέκονται και μετά ανεβαίνουν. 

Η αποκάλυψη του γλυπτού του Θεόδωρου Παπαγιάννη έγινε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην μακροχρόνια προσπάθεια της "Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης" να λειτουργήσει το πρώτο και μοναδικό Αποτεφρωτήριο στη χώρα μας. 
Το έργο η «Δέηση», όπως λέει ο δημιουργός της, επί της ουσίας είναι μία προσευχή την οποία κάνουν οι οικείοι, ο νεκρός για το σώμα του, για την αγαλλίαση της ψυχής του και είναι το τελευταίο καθήκον του ιδίου προς την κοινωνία.

Η αποκάλυψη του έργου του Σπύρου Λισγάρα έγινε από τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος μίλησε για την υπομονή και επιμονή -επί 23 χρόνια- του κ. Αντώνη Αλακιώτη, προέδρου του Αποτεφρωτηρίου και της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, που οδήγησαν στην κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου. 

Πηγή: cremservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου