16 Ιουνίου 2022

DW: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Toυρκίας-Ελλάδας;

Σχόλια και αναλύσεις στον γερμανικό Τύπο για τις απειλές πολέμου στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα. Münchner Merkur: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο. RND: Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο. Zeit Online: Ο Ερντογάν «κάνει τους γείτονες εχθρούς». tagesschau.de: Πόσο μακριά θα φτάσει ο Ερντογάν; Από τη Deutsche Welle:

«Διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο». 
Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου του ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη της εφημερίδας Münchner Merkur του Μονάχου, Γιώργου Αναστασιάδη σχετικά με τις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης αλλά και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν, μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό -ακόμη κι έναν πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ήδη καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι επομένως θετικό που πλέον ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακούει επί τόπου της ανησυχίες της Αθήνας. Όταν πρόκειται για την Τουρκία, Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Κι αυτό διότι αναπόσπαστο μέρος των απειλών της Τουρκίας είναι ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους μετανάστες (…) Όποιος έχει επισκεφθεί τις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί να δει πόσο υποφέρουν από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Προκειμένου να βλάψει ακόμη περισσότερο τη γείτονα χώρα ο Ερντογάν δεν χρειάζεται καν να ρίξει βόμβες: Οι απειλές πολέμου αρκούν για να διώξουν τους τουρίστες, από τα χρήματα των οποίων εξαρτάται έντονα η χώρα μετά την οικονομική κρίση. Και αυτή είναι μια μορφή πολέμου που απαιτεί ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση».


Βάσιμες οι τουρκικές απειλές για πόλεμο;

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND o Γκερντ Χέλερ. Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα παρουσιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό των τουρκικών αξιώσεων. «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά - και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Όπως και η Merkur έτσι και η ανάλυση στην RND, βλέπει πίσω από τις απειλές Ερντογάν εσωπολιτικούς λόγους και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την γειτονική Ελλάδα». Σε άλλο σημείο επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις βλέψεις του Ερντογάν: «Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία και να προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό. Πιο πιθανό είναι η Τουρκία να προσπαθήσει να υπογραμμίσει τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Το κάνει άλλωστε εδώ και εβδομάδες με ολοένα συχνότερες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο». 

Κλείνοντας το δημοσίευμα αποτιμά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και υπό το πρίσμα της Μόσχας: «Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, Πούτιν, θα πρέπει να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις. Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ δηλαδή νατοϊκών εταίρων, θα ήταν προς όφελός του τώρα περισσότερο από ποτέ για τον πόλεμο στην Ουκρανία».


Ο Ερντογάν «κάνει τους γείτονες εχθρούς»

Στα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βάλλει ευθέως κατά της Ελλάδας βάζοντας στο στόχαστρο την κυριαρχία στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου εστιάζει η Zeit Online: «Η Ελλάδα έχει θορυβηθεί. Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι η πιο πρόσφατη πρόκληση σε μια σύγκρουση, που κλιμακώνεται εδώ και εβδομάδες. Απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ -παρόλο που η αμυντική συμμαχία προσπαθεί να συσπειρωθεί απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι ενώ η Τουρκία θεωρείται από πολλές δυτικές χώρες δύσκολος σύμμαχος, οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουν τους γείτονες ως εχθρούς».

Σε άλλο σημείο η ανάλυση παρατηρεί: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών μετρά δεκαετίες και έφτασε στην κλιμάκωση πολλές φορές, με πιο πρόσφατη το καλοκαίρι του 2020 (…) Tώρα η Ελλάδα εξοπλίζεται εν αναμονή έντονου καλοκαιριού. Εξαιτίας της ορατής τουρκικής απειλής, εδώ και δύο χρόνια εξοπλίζεται μαζικά, με δισεκατομμύρια ευρώ να ρέουν στο ναυτικό και την αεροπορία». Kλείνοντας γίνεται αναφορά και στη στάση της νυν γερμανικής κυβέρνησης σημειώνοντας: «Σε αντίθεση με την προκάτοχό του, Άγκελα Μέρκελ, ο Όλαφ Σολτς βρήκε πρόσφατα ξεκάθαρα λόγια για τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποιώντας την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».

Πόσο μακριά θα φτάσει ο Ερντογάν;

Άλλη μια ανάλυση για την όξυνση της ρητορικής Ερντογάν, τα τουρκικά αιτήματα περί αποστρατιωτικοποίησής ελληνικών νησιών και τους ελληνικούς φόβους, στην ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Μετά από παρουσίαση των τουρκικών απειλών και των ελληνικών θέσεων το δημοσίευμα παρατηρεί: «Πάνω από όλα η λεκτική κλιμάκωση (της Τουρκίας) δημιουργεί στους Έλληνες άβολα συναισθήματα. Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι η πολεμική ρητορική του Τούρκου προέδρου είναι απλώς μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του. Τον επόμενο χρόνο διεξάγονται προεδρικές εκλογές και ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του. Ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 70% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.Γιατί λοιπόν να μην πυροδοτήσει μια σύγκρουση που σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή; Κανείς δεν θέλει πραγματικά να προβλέψει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν».

Πηγή: Deutsche Welle
(https://p.dw.com/p/4CeDW και https://p.dw.com/p/4CiEo)

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις:
Οι κινήσεις που σχεδιάζει στο Αιγαίο η Τουρκία
Τα χαρακτηριστικά της τουρκικής προκλητικότητας και η επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα
Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με «καταστροφικό τέλος»
50 χρόνια τουρκικού επεκτατισμού μέσα σε 16 χάρτες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου