14 Ιουνίου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο sell off και στο -4,6% στις 14.6.2022

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν σήμερα Τρίτη οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), ακολουθώντας ετεροχρονισμένα το διεθνές sell off, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με πτώση 4,6% στις 822,84 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,69%, ενώ στο -4,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Οι τράπεζες δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 6,34% και στις 531,38 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι πολλαπλασιαστικά στην ένταση των πωλήσεων, επέδρασε και η χθεσινή αργία (του Αγίου Πνεύματος), την ώρα που στις Διεθνείς Αγορές επικράτησε το “βαθύ κόκκινο”. Χθες Δευτέρα στην Ευρώπη: DAX -2,43%, CAC -2,67%, FTSΕ100 -1,53% και στη Νέα Υόρκη: Dow Jones -2,79%, S&P500 -3,87% και Nasdaq -4,68%.

Οι επενδυτές φοβούνται, πλέον, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα κινηθούν ιδιαίτερα επιθετικά, αυξάνοντας τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τον ολοένα και υψηλότερο πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει να διαχειριστεί και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας χτυπάει "κόκκινο". Και μπορεί μέχρι τώρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα, όμως ουδείς ξεχνά ότι το ΧΑ πάντα επηρεαζόταν από τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εκεί αποδίδουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τη σφοδρότητα της σημερινής πτώσης στην αγορά της Αθήνας.

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 14.6.2022

Άλλωστε, και στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η αναρρίχηση των αποδόσεων με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να έχει σκαρφαλώσει στο 4,63%.

Στο ταμπλό του ΧΑ τώρα: Ο Μυτιληναίος και η Εθνική σημείωσαν πτώση 7,40% και 7,15% αντίστοιχα, με τις μετοχές των ΟΤΕ, Πειραιώς και Quest να ακολουθούν με απώλειες άνω του 6%. Οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης, Λάμδα και ΔΕΗ υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 5%, ενώ με πτώση άνω του 4% έκλεισαν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο. Οι απώλειες σε Coca Cola και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 3%. Μικρότερη ήταν η πτώση σε Aegean, ΓΕΚ-Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Σχετική ανάρτηση: Χρηματιστήριο: Σε ρυθμούς sell-off στις 10.6.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου