18 Ιουνίου 2022

Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer

Ο 
Internet Explorer, ο browser (πρόγραμμα περιήγησης) της Microsoft που «αγαπούσαμε να μισούμε» και που όλοι χρησιμοποιούσαμε «για να κατεβάζουμε άλλους browsers» ρίχνει αυλαία, μετά από σχεδόν 27 χρόνια.

Κάποτε, ο Internet Explorer αποτελούσε σχεδόν μονόδρομο για τις περιηγήσεις στο διαδίκτυο. «Βγήκε στον αέρα» από την Microsoft για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου του 1995, αλλά σταδιακά έχασε την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα προγράμματα περιήγησης, με τον Chrome της Google και τον Firefox της Mozilla να γίνονται τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους χρήστες των Windows -ο πρώτος έκανε ντεμπούτο το 2008 και ο δεύτερος το 2004.

Με τα χρόνια, ο Internet Explorer γνώρισε αλλιώς την «δόξα», μιας και μετατράπηκε σε πηγή άπειρων memes και αστείων -όποιος είναι αργός ή καθυστερεί να δει κάποια είδηση παρομοιάζεται ακόμη με τον Internet Explorer-, ενώ, ο browser έλαβε στα διαδικτυακά και μη πηγαδάκια τον χαρακτηρισμό του «καλύτερου browser για να κατεβάσεις έναν άλλο browser».


Ήδη από το 2015, η Microsoft λάνσαρε έναν ακόμα browser, τον Microsoft Edge, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον προκάτοχό του στους καινούργιους υπολογιστές και laptop που «τρέχουν» με Windows 10 ή Windows 11.

O Microsoft Edge, σε αντίθεση με την επίδοση του προκατόχου του τα τελευταία αρκετά χρόνια, κατέχει το δικό του μερίδιο προτίμησης ανάμεσα στους χρήστες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Statcounter, ο Microsoft Edge είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής browser σε desktop χρήση με 10% των χρηστών να τον προτιμούν -την στιγμή που το 66% των χρηστών επιλέγουν τον Chrome.

Μετά από σχεδόν 27 χρόνια και μετά την παράλληλη συνύπαρξη με το «αδερφάκι» Microsoft Edge, ήρθε η στιγμή για τον Internet Explorer να ρίξει και επίσημα αυλαία, μιας και η 15η Ιουνίου 2022 ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του. Η ανακοίνωση της κατάργησης του Internet Explorer είχε γίνει ήδη από την Microsoft από τον Μάιο του 2021.

Ένας τάφος για τον «θάνατο» του Internet Explorer


Ο Internet Explorer έριξε επίσημα τίτλους τέλους έπειτα από σχεδόν 27 χρόνια και το διαδίκτυο αποχαιρέτησε τον browser που αγαπούσε να μισεί.

Βέβαια, ένας προγραμματιστής έκανε ένα βήμα παραπάνω και αντί να δημιουργήσει κάποιο meme, έφτιαξε έναν πραγματικό τάφο για τον browser που αποσύρει πια η Microsoft.

Αν θέλει κάποιος να υποβάλει τα σέβη του στον Internet Explorer, o τάφος του βρίσκεται στην ταράτσα μιας καφετέριας, στην πόλη Γκιεονγκτζιού της Νότιας Κορέας.

«Ήταν καλός για να κατεβάζει άλλους browsers», αναφέρεται στην επιγραφή της ταφόπλακας, την οποία εμπνεύστηκε ο 38χρονος Κιγιάνγκ Γιουνγκ.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου