26 Ιουνίου 2022

Αδίκησε συνειδητά ο ΣΥΡΙΖΑ την μεσαία τάξη

«Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη» όμως αυτό «δεν ήταν δική μας επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός» μας λέει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως για «συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης» έκανε λόγο τότε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. «Θα αποκαταστήσουμε την αδικία» υπόσχεται τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ποιος μπορεί να τον πιστέψει!

«Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη» όμως αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «από καπρίτσιο», «ούτε γιατί θέλαμε να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους». «Δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό», την έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας και χρεοκοπίας, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Και σημείωσε ότι «ακριβώς επειδή εμείς παρά τη θέλησή μας αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, είμαστε αυτοί που τώρα ερχόμαστε με βαριά ηθική υποχρέωση και με ισχυρή βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία, δίνοντάς της στήριγμα και σανίδα σωτηρίας από τη τρικυμία στην οποία βρίσκεται σήμερα εξαιτίας, όμως, όχι αναγκαστικών επιλογών, όπως την εποχή των μνημονίων, αλλά συνειδητών επιλογών του κ. Μητσοτάκη».

Σχετική ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο twitter:
Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras @atsipras
Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη αλλά όχι από επιλογή. Για να βγούμε από τη χρεοκοπία, όχι για να κάνουμε απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους. Τώρα έχουμε και τη βούληση και την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την αδικία και να της δώσουμε σανίδα σωτηρίας από την τρικυμία Μητσοτάκη.
2:04 μ.μ. · 25 Ιουν 2022·Twitter for iPhone


Όμως η αδικία της μεσαίας τάξης ήταν επιλογή της τότε κυβέρνησης Τσίπρα και μάλιστα «συνειδητή επιλογή».

H συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης 

«Σε συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων», αναγνώρισε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ότι προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους προϋπολογισμούς του 2017 και 2018. Μιλώντας την 1.11.2017 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι «η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους».

Βέβαια, μιλώντας την επόμενη μέρα στη στη Βυλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο «για αναγκαστική επιλογή της υπερφορολόγησης, εξαιτίας της άκαμπτης στάσης των δανειστών». Μια από τις συνήθεις αντιφάσεις της τότε κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητούσαν τότε οι δανειστές ήταν «να χρηματοδοτούμε μόνοι μας τον προϋπολογισμό μας» και να σχηματίζουμε και ένα κάποιο πλεόνασμα. Το ποιά έσοδα (φόροι) θα αυξηθούν και ποιες δαπάνες (μισθοί δημοσίου, συντάξεις κλπ) θα περικοπούν, ήταν απόφαση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.

Σόιμπλε: Οι ίδιοι οι Έλληνες αποφασίζουν . Εξάλλου, ο τότε ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας για την ελληνική κρίση, απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος "υπαγόρευε" περικοπές, έλεγε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: "Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις... αυτό που είπε η τρόικα ήταν: πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας"

Μπορεί λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας να θέλει να ξεχαστούν όλα αυτα, όμως όσοι υπέστησαν τα δεινά της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης και πλήρωσαν για αυτά, κυρίως η μεσαία τάξη, εξακολουθούν να τα θυμούνται! 

Takis Ant για το afirimeno.com
το σκίτσο (από 3.11.2017) είναι του Ηλία Μακρή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου