25 Ιουνίου 2022

Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι; Ενδειξη μακροζωίας

Η αδυναμία εξισορρόπησης στο ένα πόδι επί δέκα δευτερόλεπτα μαρτυράει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως για τη μακροζωία μας. Οι μεσήλικες και οι πιο ηλικιωμένοι που αδυνατούν να ολοκληρώσουν την άσκηση διατρέχουν τις διπλάσιες πιθανότητες θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας, συγκριτικά με εκείνους που μπορούν να φέρουν εις πέρας το «ακροβατικό».

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης διεθνούς ομάδας επιστημόνων από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Φινλανδία και τη Βραζιλία, που επί 12 χρόνια προσπαθούσε να συνδέσει την ισορροπία με το προσδόκιμο ζωής.

Η μελέτη, που είναι η πρώτη που αποπειράται αυτόν τον στόχο, δεν διαπίστωσε την αιτία της σύνδεσης των δύο, αλλά κατέγραψε την ύπαρξή της. Οι ερευνητές, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ισορροπίας ανοίγει ένα παράθυρο στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Προηγούμενες μελέτες, για παράδειγμα, είχαν υποδείξει ότι η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίσης, η ελλειμματική ισορροπία εμφανίζεται σε άτομα που καταγράφουν χειρότερα αποτελέσματα σε ασκήσεις μέτρησης της έκπτωσης των διανοητικών τους ικανοτήτων, γεγονός που υποδεικνύει τη διασύνδεση της ισορροπίας με την άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αδυναμία εξισορρόπησης στο ένα πόδι επί 10 δευτερόλεπτα, μετά τη μέση ηλικία, συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο την επόμενη δεκαετία. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.702 άτομα ηλικίας 51 έως 75 ετών, με σταθερό βάδισμα, τα οποία στην αρχή της μελέτης κλήθηκαν να σταθούν στο ένα πόδι τους για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς άλλο στήριγμα, ενώ είχαν τα χέρια στα πλευρά τους και κοιτούσαν ίσια απέναντι. Επιτρέπονταν μέχρι τρεις προσπάθειες σε κάθε πόδι.

Τελικά, ο ένας στους πέντε συμμετέχοντες (348 άτομα ή το 20,5%) απέτυχαν στο τεστ. Όσο πιο μεγάλος ήταν κάποιος τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα αποτυχίας (περίπου διπλάσια για κάθε πρόσθετη πενταετία μετά τα 50 έτη). Ανίκανοι να σταθούν στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα ήταν το 5% των ανθρώπων στις ηλικίες 51-55 ετών, το 8% στην ηλικιακή ομάδα 56-60 ετών, το 18% στους 61-65 ετών, το 37% στους 66-70 ετών και πάνω από τους μισούς (54%) στους 71-75 ετών.

Οι ειδικοί τα παρακολούθησαν κατά την περίοδο 2008-2020. Μέσα στην επόμενη δεκαετία απεβίωσαν 123 εθελοντές. Μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και τα υποκείμενα νοσήματα, η αδυναμία εξισορρόπησης συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας κατά 84%.

Πηγές: kathimerini.gr , 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου