10 Ιουνίου 2022

Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με «καταστροφικό τέλος»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, προέβη την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν, με την Αθήνα να απαντά στον τουρκικό αναθεωρητισμό, δημοσιεύοντας 16 χάρτες που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Συγκεκριμένα ο Toύρκος πρόεδρος κάλεσε την Αθήνα «να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση νησιών» που δεν διέπονται από στρατιωτικό καθεστώς, αλλά και να «δρα σε συμφωνία με τις διεθνείς συμβάσεις».

Ερντογάν: «Η προσπάθεια της Ελλάδας θα έχει καταστροφικό τέλος»

«Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει. Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου», είπε, μεταξύ άλλων,
ο Toύρκος πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία, Ομως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε απο την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλα δεν επιτρέπει και να της καταπατηθούν και τα δικαιώματά της απο κανέναν. Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) απο την ίδρυση της, βασιζόμενη στις πλάτες άλλων χωρών, εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χειραστεί, να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζητημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα, σε μια ιδιαίτερα επιθετική ανάρτηση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Oμέρ Τσελίκ. «Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», έγραψε στο Twitter, παραθέτοντας εικόνες από την στρατιωτική άσκηση «Efes 2022» στη Σμύρνη, την οποία παρακολούθησε χθες και ο Toύρκος πρόεδρος μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Με 16 χάρτες απαντά το ΥΠΕΞ

Από πλευρά του, απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, δημοσιεύοντας 16 χάρτες που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

50 χρόνια τουρκικού επεκτατισμού μέσα σε 16 χάρτες

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, οι χάρτες αυτοί εκθέτουν για ακόμη μια φορά την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Γ. Οικονόμου: Ανιστόρητοι ισχυρισμοί οι δηλώσεις Ερντογάν

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για τις νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναρτήσεις Ερντογάν στα ελληνικά στο Twitter

Σε μία ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας με μία σειρά αναρτήσεων -στα ελληνικά– στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan) 
και τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννης Οικονόμου, να σχολίαζει: «Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου...».

Κάποιες από τις αναρτήσεις Ερντογάν:

Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan
Türkiye devlet görevlisi
Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν.

Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan
Türkiye devlet görevlisi
Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.

Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan
Türkiye devlet görevlisi
Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις απειλές Ερντογάν

«H Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έναντι της Ελλάδας.

Και προσθεσε: «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, με καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου