14 Ιουνίου 2022

Eνοχλεί το κολάν της πρωθυπουργού;

Στη Φινλανδία έχει προκληθεί σάλος επειδή το περιοδικό Seiska δημοσίευσε φωτογραφία της Σάνα Μαρίν να βγάζει βόλτα το παιδί της φορώντας κολάν - η λήψη είναι από πίσω. Ομως η πρωθυπουργός ήξερε τι φόραγε. Και το δικαίωμα της κριτικής και του σχολιασμού της εμφάνισης των πολιτικών από τον Τύπο και τους πολίτες είναι θεμελιωμένο, αν όχι επιβεβλημένο. Από δημοσίευμα στο Protagon.gr:

(...) Στις δημοκρατικές κοινωνίες της Δύσης, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα για την εμφάνιση τους.

Ούτε για τους πολιτικούς υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, αν και υφίστανται κάποια άτυπα πρωτόκολλα και κάποια δεοντολογία, διότι εκτός από τον εαυτό τους, η εικόνα τους κουβαλά και μαζί τις χώρες και τις κοινωνίες τις οποίες εκπροσωπούν.

Το δικαίωμα της κριτικής και του σχολιασμού των πράξεων και της εμφάνισης των πολιτικών από τον Τύπο, τα κοινωνικά μέσα και τους πολίτες γενικώς, είναι ακόμη πιο δεδομένο και συχνά επιβεβλημένο. Στις δημοκρατίες βεβαίως.

Και οι φωτογραφίες σχολιάζουν, ακόμη κι όταν δεν συνοδεύονται από γραπτά σχόλια.

Ηξερε τι φόραγε η κυρία Μάριν και προφανώς δεν είχε κάποιο θέμα να την φωτογραφίσουν από οποιαδήποτε πλευρά...

Αν η πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να εμφανίζεται σύμφωνα με τις επιλογές της, ο Τύπος έχει το δικαίωμα, τουλάχιστον, να το απεικονίζει και οι πολίτες να το κρίνουν…

Οι πολιτικοί έχουν συμβούλους επικοινωνίας. Γνωρίζουν τι συνεπάγονται οι επιλογές των εμφανίσεων τους. Σπανίως είναι αθώες ή τυχαίες. Επομένως είναι ή οφείλουν να είναι έτοιμοι να δεχθούν και τα σχόλια μέσα στα πλαίσια που ορίζει η δημοκρατία.

Πηγή: protagon.gr (Μέρος από δημοσίευμα που υπογράφει ο Θανάσης Σκόκος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου