29 Ιουνίου 2022

Σας κατασκοπεύουν μέσα από την κάμερα του υπολογιστή σας;

Σας κατασκοπεύουν μέσα από την κάμερα του 
υπολογιστή ή του smartphone ή άλλης συσκευής σαςΠώς θα το καταλάβετε και πως θα το αποτρέψετε. Επίσης, πώς να βρείτε κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Σας κατασκοπεύουν από την κάμερα του υπολογιστή ή του smartphone;

Στα πλαίσια της ψηφιακής μας ζωής, καθόμαστε όλο και περισσότερο μπροστά σε μια οθόνη, είτε πρόκειται για φορητό υπολογιστή, είτε για smartphone είτε για άλλη συσκευή. Όμως, ενώ οι διαδικτυακές κάμερες μπορούν να είναι μια γραμμή επαφής με τους φίλους και την οικογένεια μας αλλά και ένας τρόπος συμμετοχής σε επαγγελματικές διαδικτυακές διασκέψεις, αυτές οι κάμερες μπορούν επίσης να μας εκθέσουν σε κίνδυνο.

Είτε πρόκειται για κυβερνοεγκληματίες με οικονομικά κίνητρα, είτε για stalkers που μας παρακολουθούν, bullies που θέλουν να μας εκφοβίσουν, τρολ που θέλουν να μας προκαλέσουν ή απλά παράξενους τύπους, τα εργαλεία και οι πληροφορίες για το πώς να παραβιάσει κάποιος μια web κάμερα είναι πολύ εύκολο να τα βρει κάποιος στο διαδίκτυο.

Πώς θα καταλάβετε ότι η κάμερα ασφαλείας σας έχει παραβιαστεί; 
Ακολουθούν μερικά σημάδια που μπορούν να το δείξουν:

– Η ενδεικτική λυχνία της κάμερας ανάβει – αν και ορισμένοι χάκερ μπορούν να κρύψουν τις επιθέσεις τους απενεργοποιώντας τη λυχνία (φωτάκι) της κάμερας, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εάν ανάβει όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, η συσκευή μπορεί να έχει παραβιαστεί.
– Βρίσκετε περίεργα αρχεία 
αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας. Ρίξτε μια ματιά για οτιδήποτε ασυνήθιστο, ειδικά στο τμήμα των φακέλων εγγράφων ή βίντεο του σκληρού σας δίσκου.
– Υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστες εφαρμογές στο σύστημά σας – ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ καταγράφουν εξ αποστάσεως μέσω της κάμεράς σας είναι με ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT). Εκτελέστε μια σάρωση κακόβουλου λογισμικού και δείτε αν σας ειδοποιεί για κάποιο λογισμικό που δεν θα έπρεπε να υπάρχει στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας.
– Οι ρυθμίσεις σας έχουν αλλάξει – ένα άλλο πράγμα που κάνει συνήθως το κακόβουλο λογισμικό, όπως τα RAT, είναι να παρεμβαίνει στο λογισμικό ασφαλείας που εκτελείται στο μηχάνημά σας ή στο λειτουργικό σύστημα, για να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Ελέγξτε αν έχουν απενεργοποιηθεί κάποια χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Πώς να αποτρέψετε την παραβίαση της web κάμεράς σας:

– Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας, το κινητό σας ή η έξυπνη οικιακή σας συσκευή είναι πάντα ενημερωμένη με το πιο πρόσφατο λογισμικό και διαθέτει εφαρμογές προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό.
– Βεβαιωθείτε ότι προστατεύονται από έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης ή φράση πρόσβασης, καθώς και από έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), εάν είναι δυνατόν.
– Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε οποιαδήποτε επικοινωνία με αγνώστους.
– Και τέλος, καλύψτε τον φακό της κάμερας όταν δεν την χρησιμοποιείτε, αν και αυτό δεν θα εμποδίσει τους εγκληματίες να κρυφακούσουν μέσω του μικροφώνου σας.

Σας κατασκοπεύουν από κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα;

Είναι μία σκέψη που περνά πια από το μυαλό των περισσοτέρων, όταν μπαίνουν για πρώτη φορά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και πολύ περισσότερο, σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή σπίτι. 
Το γεγονός ότι οι κάμερες αυτές είναι πια φθηνές και εύκολο να αγοραστούν, επιδεινώνει το πρόβλημα και την καχυποψία.

Σύμφωνα με το CNBC, οι 6 στους 10 Αμερικανούς φοβούνται ότι υπάρχουν κρυμμένες κάμερες στα Airbnb σπίτια, ενώ το 11% όσων νοίκιασαν ένα εξοχικό βρήκαν μία κρυφή κάμερα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν κρυφές κάμερες;

1. Κάντε μία έρευνα: Όταν ψάχνετε για κρυφές κάμερες, ξεκινήστε από σημεία όπως το μπάνιο ή τα υπνοδωμάτια. Οι οικοδεσπότες του Airbnb μπορούν να έχουν κάμερες στο σπίτι τους, αλλά είναι αναγκασμένοι να ενημερώσουν τους επισκέπτες.

Σχεδόν όλες οι κρυμμένες κάμερες βρίσκονται μέσα σε συσκευές όπως τα φώτα, οι θερμοστάτες και τα ηλεκτρονικά ρολόγια-ραδιόφωνα. Οι περισσότερες είναι συνδεδεμένες με πηγή ρεύματος ή με μια ηλεκτρονική συσκευή. Οι πιο καχύποπτοι βγάζουν πάντα το ρολόι από την πρίζα και το βάζουν μέσα σε ένα συρτάρι, μόλις μπουν σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Όμως ακόμα και οι πιο καλά κρυμμένες κάμερες αντανακλούν το φως από τον φακό τους. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να βρίσκεται μια κρυμμένη κάμερα σε κάποιο σημείο, ρίξτε προς τα εκεί φως με τον φακό του κινητού σας.

2. Κοιτάξτε το δίκτυο Wi-Fi: Μία κρυμμένη κάμερα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ένα δίκτυο Wi-Fi για να δίνει εικόνα εξ αποστάσεως. Εφαρμογές που σκανάρουν το Wi-Fi, όπως το Fing, μπορούν να εντοπίσουν τις συσκευές του δικτύου που είναι κάμερες.

3. Αγοράστε έναν εντοπιστή καμερών: Οι συσκευές αυτές σκανάρουν για συχνότητες που είναι συνδεδεμένες με κρυφές κάμερες. Κάποιος μπορεί να τις αγοράσει στο Amazon ή στο AliExpress.

Πηγή: moneyreview.gr 
(moneyreview.gr/75480 και moneyreview.gr/81898)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου