9 Ιουνίου 2022

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο

Κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) θα αυξήσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό επιτόκιο τον Ιούλιο
, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια.

Επί του παρόντος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα ως έχουν: στο -0,50% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, στο μηδέν το επιτόκιο της κύριας αναχρηματοδότησης και στο 0,25% αυτό της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης.

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να τερματίσει τις αγορές ομολόγων (την επονομαζόμενη ποσοτική χαλάρωση ή QE) την 1η Ιουλίου. Επί του παρόντος, αυτες εξακολουθούν να ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, αλλά από τον Ιούλιο θα πρέπει να πέσουν στο μηδέν.

Αιτία για την αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ είναι ο υψηλός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ. Η ΕΚΤ αναβάθμισε αισθητά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2022 στο 6,8% (από 5,1% τον Μάρτιο) για να υποχωρήσει σταδιακά στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024..

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της μάλιστα επισημαίνει πως «αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού επιμείνουν ή επιδεινωθούν, μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων θα είναι κατάλληλη στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου». 

Όπως επισημαίνει η Capital Economics εμμέσως πλην σαφώς η ΕΚΤ δίνει σήμα για πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. «Το πιο σημαντικό στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας όμως είναι αυτό που δεν λέει» υπογραμμίζει η Capital Economics και εξηγεί: «Δεν υπάρχει καμία νέα πληροφορία σχετικά με το ποιο θα είναι το δίχτυ ασφαλείας που θα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει τα κράτη - μέλη της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης σε περίπτωση υπερβολικής διεύρυνσης των spreads».

Λαγκάρντ: Μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων αν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης, υπογράμμισε: «Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής μας τον Ιούλιο. Αναμένουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ ξανά τον Σεπτέμβριο. Η βαθμονόμηση αυτής της αύξησης επιτοκίου θα εξαρτηθεί από τις ενημερωμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό».

«Αποφασίσαμε να τερματίσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APP) από την 1η Ιουλίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο πέραν της ημερομηνίας κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση άφθονων συνθηκών ρευστότητας και κατάλληλης κατεύθυνσης νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τόνισε όμως πως η ΕΚΤ, θα είναι έτοιμη «με νέα μέσα, με όλα τα εργαλεία» να παρέμβει για να προστατεύσει τις περιφερειακές οικονομίες και να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις.

«Πέρα από τον Σεπτέμβριο, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, αναμένουμε ότι μια σταδιακή αλλά διαρκής πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη», επεσήμανε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πόσες φορές μπορεί η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως «αναμένουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά αν επιδεινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τότε θα προβούμε στις αντίστοιχες ενέργειες». «Θα προσαρμοστούμε στα δεδομένα», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου