23 Ιουνίου 2022

«Τραμπισμός α λα γκρέκα» από Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας επίμονα σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ζήτησε από τον πρωθυπουργό “να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές”. Και ο προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τύπος παρουσίασε την πρότασή του αυτή ως “προαπαιτούμενο για τίμιες εκλογές”!

Από την άλλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είδε στην πρόταση Τσίπρα μια κλιμακούμενη προσπάθεια να πλήξει τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τον πολιτικό βίο με ένα σχέδιο «τραμπισμού α λα γκρέκα»! «Πρόκειται για ανήκουστο και εκτός κάθε τάξης -πολιτικής και συνταγματικής- αίτημα, το οποίο προσβάλει βαθύτατα τη λαϊκή βούληση» είπε. 

«Φαίνεται ότι ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι η αμφισβήτηση της ομαλότητας, η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και η δημιουργία συνθηκών τοξικότητας. Προσπαθεί να εισάγει στην Ελλάδα τις διχαστικές πρακτικές του τραμπισμού, προκειμένου να καλλιεργήσει νοσηρό κλίμα... Καταφεύγει όμως με τον τρόπο αυτό σε μια ανεύθυνη και εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική...» 
πρόσθεσε.ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν θα αφήσουμε τον “τραμπισμό α λα γκρέκα” ούτε να πλήξει τη Δημοκρατία μας, ούτε να διχάσει τους Έλληνες, ούτε να βλάψει την κοινωνία και την Πατρίδα» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου. 

Όμως τι είδους κυβέρνηση, με επικεφαλής φυσικά τον ίδιο, οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας; Μήπως κάτι σεν εκείνη του εφιαλτικού πρώτου εξαμήμου του 2015; Γιατί, για κυβερνητική σύμπραξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεδομένου ότι ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δεν φαίνονται πρόθυμα να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πρόταση πέντε σημείων προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, «να υπάρχει μια ριζοσπαστική, αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση». Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι «μαθήματα προοδευτικότητας από τον συνεταίρο του Πάνου Καμμένου δεν δέχομαι», ενώ το ΚΚΕ έχει απαντήσει στον κ. Τσίπρα ότι «η “προοδευτική” κυβέρνηση που επαγγέλλεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική πρόοδο». 

Το ευρύτερο κάλεσμα Τσίπρα έχει απορριφθεί λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν έχει αρνηθεί την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία. Επομένως ο Τσακαλώτος γνώριζε καλά που μπορεί να απευθύνεται.

Έτσι, προς το παρόν, η επιλογή για κυβέρνηση, μετά τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, περιορίζεται σε δυο προτάσεις: Αυτή που εκφράζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την αναγκαία στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη και την αλλη με την σύμπραξη των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία παραπέμπει σε όσα ζήσαμε το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Πιο καθαρό και έντονο κοντράστ είναι αδύνατο να υπάρξει.

Takis Ant / afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr και Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου