20 Ιουνίου 2022

Τα «Ωραία» της Ημέρας 20.6.2022

Ένα σελάχι βάρους 300 κιλών πιάστηκε στον ποταμό Μεκόνγκ, στην 
Καμπότζη. Είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί στον κόσμο.
Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, γιγαντώθηκε «τρώγοντας» πλανήτες σε εμβρυική κατάσταση.

Σελάχι 300 κιλών πιάστηκε στον ποταμό Μεκόνγκ

Χωρικοί στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη έπιασαν το μεγαλύτερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, ένα σελάχι που ζύγιζε 300 κιλά και χρειάστηκαν δώδεκα άνδρες για να βγάλουν στην ακτή.
Το θηλυκό σελάχι, που οι χωρικοί βάφτισαν «μποραμί» (δηλαδή «πανσέληνος» στη γλώσσα Χμερ, λόγω του στρογγυλού σχήματός του) είχε μήκος τέσσερα μέτρα. Οι επιστήμονες του πέρασαν έναν πομπό, για να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του και στη συνέχεια το άφησαν ελεύθερο στον ποταμό.
«Είναι συναρπαστική είδηση επειδή ήταν το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο», είπε ο βιολόγος Ζεμπ Χόγκαν, ο πρώην παρουσιαστής της σειράς ντοκιμαντέρ Monster Fish (Ψάρια-Τέρατα) στο National Geographic (...)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δίας γιγαντώθηκε «τρώγοντας» πλανήτες

Μπορεί στον κόσμο της μυθολογίας ο Κρόνος να έτρωγε τα παιδιά του αλλά στον αληθινό κόσμο ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, έφτασε στο μέγεθος του «τρώγοντας» νεογέννητους πλανήτες. Η δημιουργία του Δία αποτελεί ένα γρίφο για τους επιστήμονες (...).
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητική ομάδα που μελέτησε δεδομένα που έχει στείλει το σκάφος της αποστολής Juno* (...), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας του Δία έχει τριπλάσιο μέγεθος από όσο πιστεύεται ότι έχει μέχρι σήμερα. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο πυρήνας του Δία αποτελεί το 10% της μάζας του πλανήτη. 
Οι ερευνητές, βάση των δεδομένων που μελέτησαν, αναφέρουν ότι ο πυρήνας αποτελεί το 30% του πλανήτη γεγονός που όπως πιστεύουν δεν μπορεί να έχει άλλη εξήγηση από το ότι ο Δίας μετά την γέννηση του και καθώς αναπτυσσόταν και το βαρυτικό του πεδίο ισχυροποιούνταν άρχισε να τραβά κοντά του πρωτοπλανήτες (πλανήτες σε εμβρυική κατάσταση) και να τους… καταπίνει με αποτέλεσμα αυτοί οι πρωτοπλανήτες να αποτελέσουν δομικά υλικά του πυρήνα του πλανήτη. (...)
Πηγή: naftemporiki.gr


Σε τροχιά γύρω από τον Δία το διαστημικό σκάφος Juno (5.7.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου