26 Ιανουαρίου 2015

Όταν οι πολιτικές παραδόσεις παύουν να τηρούνται

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή δυο από τα γεγονότα της ημέρας: Την παράδοση - παραλαβή της εξουσίας και την Ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού:
 
Τελετή παράδοσης - παραλαβής της εξουσίας

Αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προκάλεσε η τελετή παράδοσης - παραλαβής της εξουσίας, που δεν έγινε ποτέ, το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώην και νυν πρωθυπουργός δεν συναντήθηκαν κατά την τυπική παράδοση - παραλαβή, που τελικά έγινε από τους γραμματείς των δυο.


Η σχετική με το θέμα Δήλωση του Ν. Παππά, Διευθυντή του Γραφείου του Α. Τσίπρα , έχει ως εξής:
"Δυστυχώς ο κύριος Σαμαράς επέλεξε να μην βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έφτασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτή η παράδοση έχει τηρηθεί από τους προηγούμενους πρωθυπουργός που παρέδιδαν την κυβέρνηση. Εμείς αναμέναμε να τηρηθεί και σήμερα. Οι σχετικές διαρροές που εμπλέκουν και εμένα προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς και απλώς χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους". 

Στη ΝΔ απορρίπτουν τις καταγγελίες. Σε ανακοίνωση της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, τονίζεται:
«Οι όροι της παράδοσης–παραλαβής καθορίστηκαν επακριβώς, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παππάς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι διευθυντές των γραφείων του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού». 


Και η δική μας άποψη: Ότι και να προηγήθηκε, ότι και αν ειπώθηκε, ο κ. Σαμαράς ακολουθώντας την πολιτική παράδοση χρόνων, έπρεπε να είναι εκεί. Αυτός είχε την εξουσία, αυτός έπρεπε να την παραδώσει, ανεξάρτητα από το ποιος θα εμφανιζόταν (ο νέος πρωθυπουργός ή εκπρόσωπός του) να την παραλάβει. Είναι και θέμα πολιτισμού. Δυστυχώς επέλεξε την απουσία και αυτό τον βαραίνει. Κρίμα...

Ορκωμοσία Πρωθυπουργού

Ιστορική στιγμή σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, ορκίστηκε πρωθυπουργός – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – με πολιτικό όρκο:
“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ πάντα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού” είπε ο νέος πρωθυπουργός.

Το γεγονός της επιλογής του πολιτικού όρκου σχολίασε η
 εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη
«Αν θέλαμε βεβαίως να μιλήσουμε για το ποιος αγνόησε επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων, απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός Έλληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε απόντος του Αρχιεπισκόπου και δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο». 

Εμείς, απλά δεν θα συμφωνήσουμε με την κα Σπυράκη.

Πάντως, από ότι φαίνεται, μια νέα "κουλτούρα" άρχισε να γεννιέται...

Takis Ant / afirimeno.com

1 σχόλιο:

  1. «Αφού ο τέως πρωθυπουργός επί δυόμισι χρόνια έλαμψε διά της απουσίας του στο Κοινοβούλιο, απαξιώνοντάς το, επισφράγισε την καταστροφική για τον τόπο και το λαό θητεία του με τη σημερινή στάση του. Αλλά ήδη οι πολίτες τον είχαν κρίνει», σχολίασε ο Μανώλης Γλέζος αναφερόμενος στην μη παράδοση της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά (πηγή: naftemporiki.gr).

    ΑπάντησηΔιαγραφή