14 Σεπτεμβρίου 2018

Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας ανοίγει μετά από 40 χρόνια

Mετά από 40 χρόνια, ανοίγει και πάλι τις πύλες του, από 21 έως 23 Σεπτεµβρίου, το πανέµορφο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας, µε µια ιδιαίτερα σηµαντική πρωτοβουλία.
Οι εργασίες αναστήλωσης του εμβληματικού θεάτρου, η πρώτη οικοδομική φάση του οποίου χρονολογείται στο τελευταίο τρίτο του 4ου αιώνα π.Χ., πραγματοποιούνται ήδη, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 
Πρόκειται για ένα πιλοτικό φεστιβάλ αρχαίου δράµατος στην Στερεά Ελλάδα, καρπός µιας πολλά υποσχόµενης συνεργασίας ανάµεσα στον Δήµο Ερέτριας, και συγκεκριµένα στην πόλη της Ερέτριας, σφραγισµένης εδώ και χιλιετίες από την Ιστορία και τον πολιτισµό της χώρας µας και το Κέντρο Κλασικού Δράµατος και Θεάµατος του Παντείου Πανεπιστηµίου (ΚΕΔΡΑ). 


Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ΚΕΔΡΑ, που επίσης ενισχύεται οικονομικά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα παρουσιαστούν σε πρεμιέρα έργα και των τριών αρχαίων τραγικών:
1. «Πέρσες» του Αισχύλου από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και θεάματος του Παντείου σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη.
2. «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή, με σύμπραξη της εταιρείας «Λάιος» της Θήβας και του συλλόγου «Δήλια Δρώμενα» της Τανάγρας, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Θανάση Αντωνίου και
3. «Ελένη» του Ευριπίδη του Θεάτρου Χαλκίδας, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κατσάνου.

Το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων, που θα συνεχιστούν στην Αθήνα, στο θέατρο «Ροές» και σε άλλες πόλεις, θα ανακοινωθεί προσεχώς. 


Πηγές: eretria.gr , naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας (22.09.2016)

..."Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας είχε αρχικά κατασκευαστεί περί τον 5ο αι. π.Χ. Αργότερα η σκηνή του μετατοπίστηκε, βορειότερα,στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Η σημαντικότερη μετατροπή στην κατασκευή του μνημείου, έγινε τον 4ο αι. π.Χ. Το κοίλο του Ερετριακού Θεάτρου, σε αντίθεση με πολλά άλλα ελληνικά θέατρα, βρίσκεται πάνω σε τεχνητά κατασκευασμένο λόφο. Σήμερα πάνω του διακρίνονται έντεκα κερκίδες, με τα εδώλιά τους κατασκευασμένα από τοπικό πωρόλιθο, ενώ διακρίνονται οκτώ κλίμακες. Η σκηνή είχε πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Διαθέτει δύο χώρους παρασκηνίου και στοά, που μέσω μίας κλίμακας, την συνδέει με την ορχήστρα. Στο κέντρο της καταλήγει και η υπόγεια δίοδος που ξεκινά από την σκηνή. Η Δημοτική αρχή και οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης καταβάλουν προσπάθειες για την Αναστύλωση του θεάτρου"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου