16 Σεπτεμβρίου 2018

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Πρόσβαση στις αγορές, στους Δήμους ο ΕΝΦΙΑ

Τις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε από το Βελλίδειο περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Η πρόσβαση στις αγορές και η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού είναι μια από τις προτεραιότητές του έθεσε. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη σταδιακή μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ενώ χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» τη μείωση φόρων και εισφορών. Τόνισε δε ότι «η βασική αδυναμία της συμφωνίας με τα Σκόπια είναι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».

Η πρόσβαση στις αγορές και το 4ο 
μνημόνιο

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το "μαξιλάρι" δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μίλησε για τέταρτο μνημόνιο. 

«Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο βασικός σκοπός του ήταν κατά τη διάρκεια αυτού η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Δεσμεύομαι ότι προτεραιότητα μας θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», είπε

«Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

«Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Εως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μεταφορά της είσπραξής του στους δήμους.

Και ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε: «Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες». 

Μείωση φόρων και εισφορών

Χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» τη μείωση φόρων και εισφορών σε συνεννόηση με του δανειστές.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα μέτρα που εξήγγειλε και κατά πόσο αυτά θα γίνονταν αποδεκτά από τους θεσμούς είπε ότι «μεγάλο μέρος του προγράμματος μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο και στηρίζεται στη λογική ότι θα πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Απολύσεις και προσλήψεις στο δημόσιο

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι' αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

Για τη συμφωνία με τα Σκόπια 

«Η βασική αδυναμία της συμφωνίας με τα Σκόπια είναι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Εάν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό δεκτό ως πρωθυπουργός» είπε. Πρόσθεσε δε ότι «ο λόγος που οι σύμμαχοί μας στο εξωτερικό θέλουν να υπερψηφιστεί η συμφωνία στα Σκόπια, είναι γιατί εξυπηρετούνται οι στρατηγικοί τους στόχοι».

Οσο για το αν ο ίδιος είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας και αν θα έβγαζε τον όρο «Μακεδονία» είπε ότι «κανείς Ελληνας δεν θα ήθελε τον όρο Μακεδονία, αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής. Αν και δεν μου αρέσει καθόλου, το βασικό πρόβλημα είναι στη γλώσσα και στην εθνότητα. Η μεγάλη μάχη, την επόμενη ημέρα εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί για αυτά τα ζητήματα. Το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα και από τη στιγμή που αναγνωρίζεται η γλώσσα και η εθνότητα είναι θέμα χρόνου να αποκαλείται η χώρα απλά "Μακεδονία"».

Αναφερόμενος στη στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα», καθώς «λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή».

Πηγές: Πληροφορίες από
 kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Υποσχέσεις Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις στην 83η ΔΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου