22 Σεπτεμβρίου 2018

SZ: «H Toυρκία στα πρόθυρα της κατάρρευσης»

«Στα πρόθυρα της κατάρρευσης» η Τουρκία είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο. "Η επίσκεψη Αλμπαϊράκ είναι ένα μικρό βήμα προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αλλά η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ήταν ίσως ένα μεγαλύτερο", παρατηρεί η Zeit Online. "Το Βερολίνο ενθαρρύνει την Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ" σημειώνει το Spiegel. 

Πιο αναλυτικά, από την επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle, στη συνέχεια:

SZ: «Στα πρόθυρα της κατάρρευσης»

Την παρουσία του Τούρκου υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο, μια εβδομάδα ακριβώς πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Στα πρόθυρα της κατάρρευσης». 

«Oι καιροί της μεγάλης ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έχουν παρέλθει (…) H μετριοφροσύνη είναι η νέα αρετή της Τουρκίας. Αυτά ανακοίνωσε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πρώτα στην Κων/πολη κι έπειτα στο Βερολίνο. Ειδικά στο Βερολίνο ο Αλμπαϊράκ έσπευσε να προλάβει τον πεθερό του, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φθάνει την επόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο, για να διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία θέλει να κάνει μια σοβαρή νέα αρχή. Η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει λιτότητα, η λίρα αποδυναμώνεται και καταρρέει, χωρίς φρέσκο χρήμα η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει» σημειώνει η SZ συμπληρώνοντας:

«Οι επενδυτές όμως αναζητούν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, αλλά αυτό το κεφάλαιο έχει παγώσει πλέον στην Τουρκία. Τι θα μπορούσε να βοηθήσει; Όταν την προηγούμενη εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές ο επιφανής αντιπολιτευόμενος βουλευτής Ενίς Μπερμπέρογλου, η λίρα ανέκαμψε. Υπάρχει λοιπόν καλύτερη απόδειξη για το πώς η ίδια η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει τον εαυτό της; Πολύ πιο σημαντικό από παρουσιάσεις για τα νέα οικονομικά σχέδια της χώρας θα ήταν μια επιστροφή στο κράτος δικαίου. (…) Kάποιες φορές διαφαίνεται λίγο φως στον ορίζοντα, όπως στην υπόθεση Μπερμπέρογλου. Αλλά δίπλα στο λιγοστό φως, υπάρχει πολλή σκιά. Ακόμη στην Τουρκία φυλακίζονται άνθρωποι χωρίς ένταλμα σύλληψης (…) O Aλμπαϊράκ βάζει στην πολιτική του ατζέντα τον τίτλο: Ισορροπία, πειθαρχία, αλλαγή. Ας ελπίσουμε ότι δεν εννοεί ότι αυτά αφορούν μόνο τα δημόσια οικονομικά». 

O υπ. Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν στο Βερολίνο

«Πρώτα ο Ερντογάν στέλνει τον γαμπρό του» 

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της Zeit Online, που κάνει μια πρώτη αποτίμηση της παρουσίας Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο. «Η επίσκεψη του Τούρκου υπ. Οικ. είναι το πρώτο βήμα για να κερδηθεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για την τουρκική οικονομία: η εμπιστοσύνη», παρατηρεί η εφημερίδα. (…)

Στη συνέχεια η Zeit Online εστιάζει στα βαθιά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, στον πληθωρισμό, την πτώση της λίρας, την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρεται επίσης και στο λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη μείωση του χρέους που εξήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση και σχολιάζει: «Όλα αυτά μοιάζουν με πρόγραμμα του ΔΝΤ για χώρες σε κρίση, κάτι το οποίο πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν χρήσιμο. Ο Ερντογάν όμως αρνήθηκε κάτι τέτοιο κατηγορηματικά. Η κυβέρνησή του θέλει να συνεχίσει να ενεργεί αυτόνομα και να δίνει την εντύπωση ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Αλλά αυτό θα μπορούσε να τρομάξει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές. 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει όλες τις κομβικές οικονομικές και πολιτικές θέσεις, επιδεινώνει τα οικονομικά προβλήματα και αποθαρρύνει τους επενδυτές», σημειώνει η εφημερίδα παρατηρώντας, τέλος, ότι η επίσκεψη Αλμπαϊράκ είναι ένα μικρό βήμα προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αλλά η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ήταν ίσως ένα μεγαλύτερο. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, πιστεύει πιθανώς η γερμανική πλευρά. 


DW: Το Βερολίνο ενθαρρύνει την Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ

Επιφανείς γερμανοί οικονομολόγοι, όπως ο Μαρσέλ Φράτσερ, προέδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), και ο Κλέμενς Φουστ, πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, συνιστούν στην Τουρκία να ζητήσει δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αναχρηματοδότησης του χρέους του κράτους, των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, που πλησιάζει τα 230 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα απορρίπτει αυτό το βήμα. Η γερμανική κυβέρνηση την ενθαρρύνει να επανεξετάσει τη στάση της και να αποδεχθεί τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Αυτό προκύπτει από άρθρο (λίγες μέρες πριν) του περιοδικό Spiegel που ενημερώνει για την τηλεφωνική επικοινωνία του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς με τον τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ την Πέμπτη το απόγευμα. (…)

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ενδεχόμενο δανειακό πρόγραμμα βοήθειας προς την Τουρκία θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 70 δισ. δολάρια. Οι λόγοι για τους οποίους η Άγκυρα θέλει να αποφύγει να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΔΝΤ σχετίζονται με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει. Τα σημαντικότερα θα ήταν μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αποτραπεί η απόσυρση από τη λίρα προς άλλα νομίσματα, όπως και η εφαρμογή πολιτικής λιτότητας. (…) 

Πηγή: Deutsche Welle, από δυο δημοσιεύματα και συγκεκριμένα από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου