30 Σεπτεμβρίου 2018

Εξελίξεις στην ΠΓΔΜ σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

(upd) Υπολείπεται σημαντικά του ορίου 50% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία»καθώς και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Στο 36,87% η συμμετοχή. Ποσοστό άνω του 91% συγκεντρώνει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ με καταμετρημένες τις ψήφους του 98% των εκλογικών τμημάτων. Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν περί τις 630.000 πολίτες. Στη Βουλή επιμένει να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ. Ω
ς «κόκκινο φως για τη Συμφωνία» περιγράφει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα γράφαμε: Στο 34.09% κυμαινόταν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής, δηλαδή μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Στη διαδικασία ψήφισαν 589.637 πολίτες. Εκτιμάται πως το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 80% σε όσους συμετείχαν στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό. Ωστόσο η κυβέρνηση Ζάεφ έχει ήδη δηλώσει ότι το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής. 


Είναι προφανές ότι η εκστρατεία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν έπεισε, δεν κατάφερε να κινητοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος φάνηκε πιο ισχυρό, επιβεβαιώνοντας την «αντισυστημική» δυναμική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στα δημοψηφίσματα στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, υποστήριξε πως «η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ του ναι». Ο Ζάεφ, χωρίς να κάνει αναφορά στη μικρή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε, ότι «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους». 

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε το VMRO και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες». 

Αυτό το τελευταίο "η προσφυγή στις κάλπες" φαίνεται και το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή. Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να δυσχεράνει την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται ώστε η συμφωνία με την Ελλάδα να ολοκληρωθεί, σημείωνε νωρίτερα το Associated Press.

Μιτσκόσκι: Κόκκινο για τη Συμφωνία. Εμπρηστικός εμφανίστηκε ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, περιγράφοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «κόκκινο φως για τη Συμφωνία» προσθέτοντας ότι οι πολίτες έστειλαν ισχυρό μήνυμα περί Μακεδονίας, γλώσσας, και ταυτότητας. Ο κ. Μιτσκόσκι κατήγγειλε νοθεία σε κάποιες περιοχές, για την οποία, όπως είπε οι κυβερνώντες, θα λογοδοτήσουν. Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα συνιστά επίσης μήνυμα για την «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης». «Ο λαός θέλει ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά όχι αυτή τη Συμφωνία. Ο Ζάεφ πρέπει να λογοδοτήσει για κακή την Συμφωνία και τον εμπαιγμό της διεθνούς κοινότητας. Ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Π. Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜΉδη ο Πάνος Καμμένος θριαμβολογεί για την ψήφο των πολιτών της ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο. Σε ανάρτησή του στο twitter, λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες στη γείτονα χώρα, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. "Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας "παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών". Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί". 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ από την κρατική επιτροπή εκλογέων (SEC), καθώς ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής που βασίστηκε στα στοιχεία για το 100% των εκλογικών τμημάτων, στο δημοψήφισμα ψήφισαν συνολικά 666.743 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 36,91% των ψηφοφόρων. Από αυτούς, το 91,46% (609.813 άτομα) ψήφισαν «Ναι» και το 5,66% (37.700 άτομα) «Όχι» στην ερώτηση του δημοψηφίσματος. Επίσης, άκυρα ήταν 19.221 ψηφοδέλτια (2,89%). kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή