19 Σεπτεμβρίου 2018

Athens Democracy Forum: «Η δημοκρατία δεν είναι θεότητα, είναι μια πρόκληση»

Η σκιά του εθνικισμού και του λαϊκισμού έπεσε βαριά το απόγευμα της Δευτέρας πάνω από την καθιερωμένη πλέον κεντρική εκδήλωση του 6ου Athens Democracy Forum, στη Στοά του Αττάλου. Με κεντρικό θέμα της συζήτησης την ιδέα της δημοκρατίας σε κίνδυνο, ο συντονιστής της κουβέντας, αρθρογράφος των New York Times Ρότζερ Κόεν, και αρκετά μέλη του πάνελ τοποθετήθηκαν, και ενίοτε διαφώνησαν έντονα, για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. 

Παραθέτουμε στη συνέχεια κάποια χαρακτηριστικά σημεία από τις τοποθετήσεις δυο μόνο ομιλητών, του καθηγητή Κισόρ Μαμπουμπάνι και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, στο Athens Democracy Forum που διεξήχθη από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου:

Ο Κισόρ Μαμπουμπάνι, καθηγητής Πρακτικής της Δημόσιας Πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, πρώην διπλωμάτης και συγγραφέας, πιο πρόσφατα, του βιβλίου «Has the West Lost it? », χρησιμοποίησε ίσως την πιο αξιομνημόνευτη φράση. «Οι δημοκρατίες είναι σαν οργισμένοι δράκοι», είπε – απαιτούν καθημερινή διαχείριση για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Ο κ. Μαμπουμπάνι τάχθηκε κατά του εφησυχασμού και της άκριτης λατρείας των δημοκρατικών καθεστώτων: «Η δημοκρατία δεν είναι θεότητα, είναι μια πρόκληση».

Χαρακτηρίζοντας υπερβολικά απαισιόδοξο το κλίμα στο συνέδριο, ο Σιγκαπουριανός διανοούμενος θύμισε ότι «σήμερα ζουν περισσότεροι άνθρωποι υπό δημοκρατικά καθεστώτα από οποτεδήποτε στην Ιστορία», ενώ προέβλεψε ότι «ακόμη περισσότερες χώρες θα γίνουν δημοκρατικές, γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα πρότυπα δημοκρατίας σήμερα». Πρόσθεσε ότι η σχέση Κίνας - ΗΠΑ θα είναι απολύτως καθοριστική για τον 21ο αιώνα και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν το αίτημα εκπροσώπησης της κολοσσιαίας κινεζικής αστικής τάξης θα οδηγήσει στον πολιτικό αφανισμό του κομμουνιστικού κόμματος ή αν αυτό θα βρει τρόπο να προσαρμοστεί.

Τέλος, ο κ. Μαμπουμπάνι επέμεινε ότι το Πεκίνο δεν σχεδιάζει να εξαγάγει το κινεζικό πολιτικό μοντέλο ευρύτερα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του συντονιστή όσο και της Μονίκ Βιλά, διευθύνουσας συμβούλου του Ιδρύματος Thomson Reuters.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο Athens Democracy Forum, στη Στοά του Αττάλου,  τόνισε μεταξύ άλλων: «Στη δημοκρατία ουδέποτε μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι έχουμε εξασφαλίσει εκ προοιμίου, την ομαλή λειτουργία της, που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ελευθερία. Που θέλει πάντοτε τις εξουσίες διακριτές για να λειτουργεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα».

Σημείωσε δε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα η κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών σπανίως γίνεται μέσα από μια βίαιη ανατροπή των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, αλλά μέσα από την αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ελευθερίας της έκφρασης.

«Οι απειλές για τη δημοκρατία ξεκινούν ολοένα και πιο συχνά από τις ίδιες τις κάλπες» ανέφερε. Δημαγωγοί που «εκμεταλλεύονται τον φόβο για έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς», τόνισε ο κ. Καμίνης, «καταλαμβάνουν την εξουσία και τη χρησιμοποιούν για να αποδυναμώσουν τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς που διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του πολιτικού ανταγωνισμού – την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και την ελευθερία της έκφρασης».

Ο κ. Καμίνης, περιγράφοντας τους σύγχρονους κινδύνους για τη δημοκρατία, αναφέρθηκε στις αυταρχικές επιθέσεις που δέχονται τα ΜΜΕ, οι οποίες ξεκινούν από μέτρα καταστολής σε βάρος τους μέχρι τη δημιουργία φιλικών, προς το καθεστώς, Μέσων Ενημέρωσης αλλά και στην δύναμη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως ισχυρών θυλάκων αντίστασης στις επιθέσεις αυτές. 
«Αντιλαμβάνομαι ολοένα και περισσότερο τη σημασία που έχει για τη δημοκρατία στις μέρες μας, η δημοσιογραφία της γνώμης», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Πηγές: Στοχεία από kathimerini.gr , cityofathens.gr , athensdemocracyforum.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου