15 Σεπτεμβρίου 2018

Mήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας

Στην ανάγκη να φέρουμε τους νέους και τους περιθωριοποιημένους μέσα στο πολιτικό σύστημα, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή, Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας. 

Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα που στέλνει, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες:

15 Σεπτεμβρίου 2018 - Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ: 
Να μην αποκλείεται κανείς από τις δημοκρατίες μας, να φέρουμε τους νέους και τους περιθωριοποιημένους μέσα στο πολιτικό σύστημα.

Η δημοκρατία δέχεται μεγαλύτερη πίεση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό τον λόγο, αυτή η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας πρέπει να μας παρακινήσει να αναζητήσουμε τρόπους για να αναζωογονήσουμε τη δημοκρατία και να αναζητήσουμε απαντήσεις για τις συστημικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Αυτό σημαίνει την αντιμετώπιση της ανισότητας, τόσο της οικονομικής όσο και της πολιτικής. Σημαίνει να μην αποκλείεται κανείς από τις δημοκρατίες μας, φέρνοντας τους νέους και τους περιθωριοποιημένους μέσα στο πολιτικό σύστημα. Σημαίνει να καταστήσουμε τις δημοκρατίες μας πιο καινοτόμες, ικανές να ανταποκρίνονται στις αναδυόμενες προκλήσεις.

Δουλεύοντας για ένα μέλλον που δεν αφήνει κανέναν πίσω, απαιτείται να εξετάσουμε βασικές πιεστικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της μετανάστευσης ή της κλιματικής αλλαγής στη δημοκρατία για την επόμενη γενιά; Πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους; Πώς θα οικοδομήσουμε μια καλύτερη διακυβέρνηση ώστε η δημοκρατία να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του κοινού;

Στη φετινή Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, ας δεσμευτούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον της δημοκρατίας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου