14 Σεπτεμβρίου 2018

Καμία συμφωνία για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

Διαψεύδει τόσο η Κομισιόν όσο και υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τα σενάρια που μετέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί το ΑΠΕ-ΜΠΕ περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για την ακύρωση – των νομοθετημένων – περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Όλα ξακίνησαν από δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο οποίο ανέφερε: «Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα (του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων) που έφερε «ευρωπαϊκές πηγές» να δηλώνουν πως εξετάζουν την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, ανέφερε: «Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», εννοώντας την τοποθέτηση του τελευταίου σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής» για τις συντάξεις πριν δύο εικοσιτετράωρα, στην οποία χρησιμοποίησε τη φράση «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν. 


Είχαν προηγηθεί αιχμηρές ανακοινώσεις, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από το Κίνημα Αλλαγής, που διέψευδαν ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση από τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Η Νέα Δημοκρατία ανέφερε μάλιστα ότι κατά τη συνάντηση με τους θεσμούς, την περασμένη Τρίτη (11.09.2018), οι τελευταίοι δεν αποσαφήνισαν τη θέση τους σχετικά με το ζήτημα, ενώ κάλεσε τη διοίκηση του ΑΠΕ «να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης». 

Σε ανάλογο μήκος κύματος, το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καλώντας το ΑΠΕ «να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια».

Τέλος υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή διέψευσε τις πληροφορίες που μετέφερε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για ακύρωση περικοπών στις συντάξεις. Οπως είπε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αλήθεια αφού δεν αποφασίζεται τίποτα στην Αθήνα, δεν γίνεται διαπραγμάτευση, επομένως οι θεσμοί δεν θα μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν.

Σε απάντησή του, πάντως, το Πρακτορείο εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του, ενώ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όσο θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις».

Ειδικότερα τo Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου