21 Σεπτεμβρίου 2018

Τα αρχαιολογικά μνημεία είναι ...εκτός συναλλαγής

Τα μνημεία και οι αρχαιότητες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα... 

Παρ' όλα αυτά σάλος προκλήθηκε με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για την εκχώρηση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ακινήτων μεταξύ των οποίων εντάσσονται και μνημεία - αρχαιολογικοί χώροι. 

Αντιδρώντας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αφού τονίζει για μία ακόμη φορά ότι «τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής», καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)».

«Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα». Προειδοποιεί δε ότι «δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη εν τέλει έκβαση»... Τέλος ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση «την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ».

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως οι αρχαιολογικοί χώροι όπως και περιοχές Natura, αιγιαλοί, παραλίες κ.α. εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του σχετικού νόμου και η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.

Μιλώντας στο "Θέμα 104,6 FM" η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016» και πρόσθεσε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω». Η κ. Ζορμπά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί. Πρέπει να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

Δυστυχώς όμως σε αυτό τον τόπο, ακόμη και τα αυτονόητα, που μάλιστα τυχαίνει να είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένα, μπορούν να μετατραπούν σε πρόβλημα!

Πηγές: Στοιχεία από sea.org.gr , protothema.gr 
To σκίτσο είναι του Αρκά

1 σχόλιο:

  1. Δεν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ακίνητα που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου, ούτε αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία. Αυτό διευκρινίζει σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε λίστα 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι θα γίνει επανέλεγχος της λίστας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή