15 Σεπτεμβρίου 2018

Μ Σχοινάς για συντάξεις: «Να μας αφήσουν οι πηγές να κάνουμε τη δουλειά μας»

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις συντάξεις και τις "ευρωπαϊκές πηγές που έκαναν λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς", σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έστειλε σαφές μήνυμα. «Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας» είπε.

Αναλυτικά ο κ. Σχοινάς απαντώντας 
σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας».

Σημειώνεται ότι χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή διέψευσε τις πληροφορίες που μετέφερε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για ακύρωση περικοπών στις συντάξεις. Οπως είπε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αλήθεια αφού δεν αποφασίζεται τίποτα στην Αθήνα, δεν γίνεται διαπραγμάτευση, επομένως οι θεσμοί δεν θα μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν. Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ τόνζε ότι το οικονομικό επιτελείο ανέφερε χθες στους θεσμούς το θέμα παρουσιάζοντας μάλιστα και στοιχεία, κάτι που δεν προκύπτει ωστόσο από την κοινή δήλωση των θεσμών στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε το επίμαχο θέμα. Συνεπώς 
Καμία συμφωνία για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις δεν υπήρξε.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας από το 2015 μέχρι και σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει. 

Αναλυτικά ο κ. Σχοινάς τόνισε: «Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε από το 2009 και μετά, μετά την εκκίνηση της κρίσης. Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πως μέσα από την περιπέτεια μάθαμε και αλλάξαμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία που τόσο μας κόστισαν. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες».

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου