22 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τσακαλώτος για τους ...μελλοθάνατους συνταξιούχους

«Oι παλαιοί συνταξιούχοι θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό.

Ήταν μια κυνική δήλωση προς επενδυτές στο Λονδίνο, κατά το 13ο ελληνικό Roadshow, που έδωσε την αφορμή στη Νέα Δημοκρατία να εκτοξεύσει και πάλι βολές κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών για το ζήτημα των συντάξεων.

«Τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1.5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Έτσι, λοιπόν, δίνει η κυβέρνηση τη μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αφού υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους. Και δεν ντρέπονται» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρει πως «κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό» και κατηγορεί τη ΝΔ για ακραίο τσαρλατανισμό. «Γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμό είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ΝΔ έχει φτάσει στον πάτο» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πράγματι, όπως θέτει το θέμα ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο πρωθυπουργός, η μείωση των συντάξεων με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, που αφορά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους, σε βάθος χρόνου δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθόσον ο χρόνος θα εξομαλύνει την κατάσταση σβήνοντας την προσωπική διαφορά, όπως και τους συνταξιούχους που τώρα την εισπράτουν.

Όμως, ξαφνικά προέκυψε το ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι μόνο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο; Όταν διαπραγματεύονταν και συμφωνούσαν το μέτρο αυτό με τους δανειστές και στη συνέχεια το ψήφιζαν στη Βουλή, ήταν και διαρθρωτικό; Αλλά τότε, εκείνο που πρωτίστως τους ενδιέφερε 
ήταν το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος. Και φυσικά η παραμονή τους στην εξουσία. Όπως και ...τώρα! 

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου