24 Σεπτεμβρίου 2018

Πίτερ Ντιαμάντης: Εργαλείο δημοκρατίας η τεχνολογία

«Οι εκθετικές τεχνολογίες είναι μεγάλο εργαλείο εκδημοκρατισμού» λέει στην «Καθημερινή» ο Ελληνοαμερικανός πολυπράγμων συγγραφέας, επιστήμονας και επιχειρηματίας, Πίτερ Ντιαμάντης*, εμπνευστής και συνιδρυτής του Singularity University. Τονίζει ότι εχει κουραστεί να μιλάει για το παρελθόν της Ελλάδας, θέλει να εστιάσει στο μέλλον της. 

Ενα απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συνέχεια:

Η συζήτηση ξεκινάει από το Singularity University – τι τον ώθησε να το ιδρύσει; Πώς βλέπει την αποστολή του; «Ιδρυσα το πρώτο μου πανεπιστήμιο όταν ήμουν ακόμα μεταπτυχιακός φοιτητής, στο MIT και στην Ιατρική Σχολή του Harvard, το 1987. Ηταν το ISU –International Space University–, το οποίο ξεκινήσαμε μαζί με τον Μπομπ Ρίτσαρντς και τον Τοντ Χόλεϊ. Η ιδέα βασίστηκε στο ότι δεν υπήρχε τότε κάποιο πανεπιστήμιο που να διδάσκει όλες τις πτυχές της ενασχόλησης με το Διάστημα – από τη νομοθεσία και την πολιτική ώς τις μηχανικές πτυχές και την τεχνολογία. 

«Η αποστολή του Singularity University», εξηγεί ο Ντιαμάντης, «είναι να επιμορφώσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με τις εκθετικές τεχνολογίες, και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη και να δημιουργήσουν έναν κόσμο αφθονίας»..

Ο Ελληνοαμερικανός «κυβερνο-ουτοπιστής», ωστόσο, δεν ασχολείται μόνο με κοινωφελείς δραστηριότητες. Μεταξύ των εταιρειών που έχει ιδρύσει είναι η Planetary Resources, που φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί στις εξορύξεις σε αστεροειδείς, ώστε να διευκολύνει τα ταξίδια στα Διάστημα.

Ο Ντιαμάντης αποκαλεί την εξόρυξη στους αστεροειδείς «αναπόφευκτη». Αυτή τη στιγμή, εξηγεί, «είναι αδύνατος ο ανεφοδιασμός των διαστημικών σκαφών στο Διάστημα, κι αυτό περιορίζει το τι μπορούν να κάνουν. Είναι το αντίστοιχο του να ταξιδεύεις από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και να μην υπάρχουν βενζινάδικα – θα πρέπει να κουβαλάς μαζί σου μία τεράστια δεξαμενή με καύσιμα. Με τις εξορύξεις στους αστεροειδείς, ελπίζουμε να αντλήσουμε υγρό οξυγόνο, που αποτελεί το 80% της μάζας των καυσίμων στους διαστημικούς πυραύλους».. 

«Είναι δύσκολο το εγχείρημα – όπως ήταν δύσκολη και η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου. Τα πάντα είναι δύσκολα – μέχρι να τα κάνεις πράξη»..

Εργαλείο δημοκρατίας η τεχνολογία

«Οι εκθετικές τεχνολογίες είναι μεγάλο εργαλείο εκδημοκρατισμού», λέει ο Πίτερ Ντιαμάντης. «Ενας επιχειρηματίας στην Αθήνα έχει πρόσβαση στην ίδια υπολογιστική ισχύ, στις ίδιες γνώσεις, στις ίδιες δυνατότητες άντλησης πόρων μέσω crowdfunding και τρισδιάστατης εκτύπωσης μέσω του υπολογιστικού νέφους που έχει ένας επιχειρηματίας στη Σίλικον Βάλεϊ ή στο Ισραήλ. Aρα ζούμε σε μία φανταστική περίοδο για την επιχειρηματικότητα: αυτά που μετρούν είναι η θέληση, η δέσμευση, όχι η γεωγραφία. Σε αυτήν την εποχή αφθονίας, ξέρω πολλούς Eλληνες που έχουν το ένστικτο για μάθηση, το ένστικτο να πετύχουν κάτι σπουδαίο» αναφέρει και αμέσως προσθέτει:

«Υπάρχει, όμως, και η άλλη Ελλάδα, η οποία δεν με ενθουσιάζει: η Ελλάδα των ανθρώπων που προτιμούν να διασκεδάζουν από το να εργάζονται σκληρά. Για να πετύχεις –είτε στην Ελλάδα, είτε στο Λονδίνο, είτε στις ΗΠΑ– χρειάζεται σκληρή δουλειά, όλες τις ώρες της ημέραςΤο άλλο πράγμα που με εξοργίζει είναι η συνεχής αναφορά στο πόσο σπουδαία ήταν η Ελλάδα πριν από 2.000 χρόνια. Eχω κουραστεί να μιλάω για το παρελθόν. Θέλω να εστιάσω στο μέλλον της Ελλάδας, ποιο θέλει να είναι το brand της στην παγκόσμια σκηνή, τι είδους επιχειρηματίες θέλει να προαγάγει». 
_______________________

O Πίτερ Ντιαμάντης είναι ο εμπνευστής και συνιδρυτής του Singularity University, ένας σημαντικός διεθνής θεσμός στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, που τον προσεχή Νοέμβριο θα δώσει για πρώτη φορά το «παρών» στην Αθήνα. Το Singularity Summit Greece, που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19-20 Νοεμβρίου, θα παρουσιάσει στο κοινό που θα το παρακολουθήσει μία επισκόπηση των τεχνολογιών που θα κυριαρχήσουν στην οικονομία του αύριο: το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοτεχνολογία κ.ο.κ. 

Εμπνευση του Ντιαμάντη ήταν και το ίδρυμα XPRIZE, το οποίο διοργανώνει και χρηματοδοτεί μεγάλης κλίμακας διαγωνισμούς τεχνολογίας για την εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, ενώ η λογική του συνίσταται στη μεγιστοποίηση των ευεργετικών συνεπειών της φιλανθρωπικής δράσης. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου