26 Σεπτεμβρίου 2018

«Μαθήματα Πολέμου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα Μαθήματα πολέμου με τον Δημήτρη Λιγνάδη, μετά τη μεγάλη περσινή τους επιτυχία, ανοίγουν τη φετινή underground σκηνή του Μεγάρου. 

Η πρωτότυπη, δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη «Μαθήματα Πολέμου» που παρουσιάστηκε την περασμένη σεζόν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη επέστρεψε στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής –έως και τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε βράδυ στις 9. Λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης προγραμματίζονται επιπλέον παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, κάθε Τρίτη στις 9 το βράδυ.

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. 


Η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου: τα πολεμικά γεγονότα και άλλα δραματικά συμβάντα, όπως ο λοιμός στην Αθήνα, συναρθρώνονται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή και ομιλίες πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής. 


Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. 


Οι «Financial Times» αποθεώνουν τα «Μαθήματα Πολέμου» με ένα εκτενές ολοσέλιδο αφιέρωμα στην παράσταση, το οποίο επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του έργου και κυρίως στην πολιτική του επικαιρότητα και τους λόγους για τους οποίους ο Θουκυδίδης φαίνεται να απαντά στα βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν την Ευρώπη και την Ελλάδα, σήμερα.

Τον Μάιο του 2019 έρχεται το Δεύτερο Μέρος των Μαθημάτων Πολέμου με τον τίτλο «Μαθήματα Πολέμου Β», το οποίο θα πραγματεύεται τα πολιτικά οράματα του Αλκιβιάδη και τη διάψευσή τους στην καταστροφική για τους Αθηναίους εκστρατεία στη Σικελία. Στην παράσταση, ο Δημήτρης Λιγνάδης –ο οποίος υπογράφει κείμενο και δραματουργία- πλαισιώνεται επί σκηνής από ομάδα νέων ηθοποιών. Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. 


Κάποια ακόμη στοιχεία για την παράσταση: 
Πρόκειται για συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Dramaticus, σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα. Κείμενο, δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Aurora Marion, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Ανδρέας Καρτσάτος, Κώστας Νικούλι, Κατερίνα Πατσιάνη. Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από την Δρ. Ανδρονίκη Μακρή. 

Πηγές: megaron.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου