23 Σεπτεμβρίου 2018

Ντουμπρόβνικ: «Κόλαση» λόγω μαζικού τουρισμού

Πλήθη τουριστών συνωστίζονται καθημερινά στις πύλες, τους στενούς δρόμους και πλατείες, σε αρκετές "τουριστικοποιημένες" ευρωπαϊκές μικρές πολιτείες, με αποτέλεσμα την έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, κάτι που πυροδοτεί μια σειρά από προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού το Ντουμπρόβνικ*, το "Μαργαριτάρι της Αδριατικής" όπως το λένε, στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας, όπου σε καθημερινή βάση τεράστια κρουαζιερόπλοια αλλά και δεκάδες τουριστικά λεωφορεία ξεφορτώνουν χιλιάδες επισκέπτες.
 
Όμως, υπάρχουν και ...χειρότερα! Εκτιμάται ότι την Βενετία** επισκέπτονται κάθε μέρα, κατά μέσον όρο, πάνω από 50.000 τουρίστες, τόσοι όσοι περίπου και οι κάτοικοι της ιστορικής πόλης οι οποίοι εξοργίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού! Και για να μην πάμε μακριά κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε κάποια από τα δικά μας νησιά, όπως για παράδειγμα στην Μύκονο και τη Σαντορίνη...


«"Κόλαση" από τους τουρίστες στο Ντουμπρόβνικ» 
Είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην "Καθημερινή", όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

Πλήθη τουριστών συνωστίζονται καθημερινά στις πύλες της οχυρής παλιάς πόλης, καθώς τεράστια κρουαζιερόπλοια ξεφορτώνουν χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Το περπάτημα στον διάσημο πλακόστρωτο πεζόδρομο «Στραντούν» είναι επίπονο, καθώς χιλιάδες Δυτικοί τουρίστες αναζητούν γνώριμά τους σημεία από τα γυρίσματα της δημοφιλούς σειράς «Game of Thrones».

«Είναι απίστευτο, είναι σαν να ζεις στην Ντίσνεϊλαντ», λέει ο φαν Μπλόμεν που χαρακτηρίζει το Ντουμπρόβνικ «κόλαση». Κάθε ημέρα, τουλάχιστον οκτώ κρουαζιερόπλοια ελλιμενίζονται στην κωμόπολη, «ξεφορτώνοντας» το κάθε ένα 2.000 τουρίστες στους δρόμους.


Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η επικεφαλής της υπηρεσίας τουρισμού της πόλης, Ρομάνα Βλάσιτς, λέει: «Συνειδητοποιούμε το θέμα με τα πλήθη, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι η σεζόν ήταν φέτος ιδιαίτερα προσοδοφόρος για την περιοχή μας» και αναφέρει ότι περισσότεροι από 800.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το Ντουμπρόβνικ από τις αρχές του έτους.

Το 2017, οι τοπικές Αρχές της κροατικής πόλης ανακοίνωσαν το σχέδιο «Σεβασμός στην Πόλη», που περιορίζει τον αριθμό τουριστών από κρουαζιερόπλοια σε 4.000. Το σχέδιο, όμως, έμεινε στα χαρτιά. 

Ο πλανόδιος μουσικός Κρούνοσλαβ Τζούριτς, που παίζει ηλεκτρική κιθάρα στην «Πύλη», μία από τις εισόδους της οχυρής πόλης, βλέπει το πλήθος να τον προσπερνά όλη την ημέρα. «Ο μαζικός τουρισμός δεν είναι αυτό που μας χρειάζεται. Κοιτάω τα πλήθη ανθρώπων, που τρέχουν στους δρόμους, χωρίς να βλέπουν τίποτα», λέει. 

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Discoverer συστήνει πλέον στους συνδρομητές της να αποφεύγουν το Ντουμπρόβνικ, επιλέγοντας αντίθετα τους οικισμούς γύρω από τη μεσαιωνική πόλη. «Αντί να περιμένετε με τις ώρες για να μπείτε σε κάποιο αξιοθέατο του Ντουμπρόβνικ, δοκιμάστε καλύτερα τη μαγευτική πόλη της Αχρίδας (ή Οχρίδας)*** στην ΠΓΔΜ», έγραφε πρόσφατα η ιστοσελίδα Discoverer.

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr

Ρίξτε μια ματιά στις σχετικές αναρτήσεις μας:

Dubrovnik το Μαργαριτάρι της Αδριατικής (0
3.03.2013)
Ντουμπρόβνικ (Dubrovnik), ίσως η πιο όμορφη πόλη στις Δαλματικές ακτές. Το "Μαργαριτάρι της Αδριατικής" όπως ονομάζεται... Η παλιά πόλη αποτελεί ένα μεσαιωνικό μουσείο από μόνη της... 
Σήμερα είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά κέντρα στη Μεσόγειο... Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Πανύψηλα τείχη μήκους 2 χλμ. περιβάλλουν την Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ, που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα ρωμαϊκών, αναγεννησιακών και μεσαιωνικών στοιχείων που άφησαν πίσω τους κατακτητές ανά τους αιώνες.  Στο κέντρο της θα βρείτε την πλακόστρωτη οδό Placa ή Stradum, η οποία τη διχοτομεί, ενώ κατά μήκος του δρόμου απλώνονται κτήρια και παλάτια μπαρόκ τεχνοτροπίας... 

Κάθε μέρα την επισκέπτονται, κατά μέσον όρο, πάνω από 50.000 τουρίστες, τόσοι όσοι περίπου και οι κάτοικοι της ιστορικής πόλης της Βενετίας! Αποτέλεσμα; Η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες που πυροδοτεί μια σειρά προβλημάτων! Οι ντόπιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να εργαστούν στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα λοιπα τουριστικά καταστήματα. Διαφορετικά πρέπει να πάρουν τον δρόμο του ξεριζωμού... Μπορεί οι Βενετσιάνοι να μπούχτισαν με τις ορδές των τουριστών, όμως οι τουρίστες δεν θα πάψουν ποτέ να επισκέπτονται την πόλη τους. Γιατί η Βενετία το αξίζει... 

*** Μια μέρα στην Οχρίδα (09.11.2015)
Οχρίδα, μία από τις πιο όμορφες πόλεις της ΠΓΔΜ (FYROM) χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω και γύρω από ένα διπλό λόφο, στις ανατολικές όχθες της ομώνυμης λίμνης. Το πλήθος από τα πολιτιστικά μνημεία που διαθέτει προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας. Ανάμεσά τους πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα λιθόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, αλλά και το αρχαίο ελληνικό θέατρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου