2 Σεπτεμβρίου 2018

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες από τον Πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ

Την υλοποίηση όλων των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πρώτη την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ζητούν ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν πως επιβάλλεται η καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου αυτό, μετά από τρία μνημόνια, να καταστεί πραγματικά φιλικό για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και να αποφύγει την παροχολογία, ενώ προσβλέπουν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσω και της τόνωσης των επενδύσεων.

Επισημαίνουν ότι πρέπει να υιοθετηθεί νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητας και ζητούν επειγόντως λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητας όπως η υπερφορολόγηση, η ελλιπής πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», η γραφειοκρατία, το παραεμπόριο, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και το υψηλό κόστος ενέργειας. 

Εδικότερα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της χώρας, μεταξύ άλλων, τονίζουν:

Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας δηλώνει πως «η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη» και τονίζει πως είναι καθοριστικής σημασίας να αποδείξει ότι βγαίνει και σοφότερη». Επισημαίνει παράλληλα πως η χώρα θα πρέπει να πείσει την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα για την δέσμευσή της στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στην δημιουργία ενός ιδιαίτερα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, να προσελκύσει το απαραίτητο ύψος και μείγμα επενδύσεων που θα ξαναβάλουν την οικονομία στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με πολλές καλές θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες. 

Κυρίως όμως, όπως αναφέρει, θα πρέπει «να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος και κάθε σενάριο πολιτικής αστάθειας που θα μεταφραστεί αμέσως σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού αποτυπώματος και νέα περίοδο περιδίνησης και μιζέριας».

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕ 

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας «διότι τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά η προσπάθεια για την επόμενη ημέρα τώρα ξεκινά και οι προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούμε είναι σημαντικές». 

Ο κ. Μίχαλος και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, με πρώτη την εγκαθίδρυση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που παράλληλα θα συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη.

Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ

«Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μην παρασυρθούν από τις "σειρήνες" της παροχολογίας, καθώς έτσι κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα όποια δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας που στηρίχτηκαν στις αιματηρές θυσίες των μέτρων λιτότητας και την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης. 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για μία καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, για ένα σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, για μία συνολική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και για τη δημιουργία σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα αποδομούν τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της. Ζητεί ακόμη παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη κατάσχεση της ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος ΠΣΕ

Την άρση των αντικινήτρων στον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων περιμένει ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. 

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει, «περιμένουμε την άρση των αντικινήτρων που λειτουργούν σαν βαρίδια για την αύξηση των εξαγωγών και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, παρεμβάσεις χρειάζονται στο μέτωπο των υπέρμετρων ασφαλιστικών εισφορών, της υπερφορολόγησης, και της έλλειψης χρηματοδότησης.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος ΕΕΑ

«Να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της» ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου δηλώνει πως «ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει επιτέλους να ακούσει στη ΔΕΘ τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, καθώς και βελτιώσεις στο μείζον θέμα των ασφαλιστικών εισφορών».
Είναι ώρα να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί και η πολυπόθητη προσέλκυση επενδύσεων» τονίζει. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, «περιμένουμε να ακούσουμε ρεαλιστικά σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, τομείς που αποτελούν τροχοπέδη για την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας». 

Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος ΒΕΑ

«Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον με σταθερά μειωμένο τζίρο και συνεχή αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών» 
επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων.

Προσθέτει ακόμη πως «πρέπει να βρεθεί λύση για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι ελάχιστοι οι επιχειρηματίες που κατόρθωσαν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος 
ΣΒΒΕ 

Την εξαγγελία συγκεκριμένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και με μετρήσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα, αναμένει από τον Πρωθυπουργό μετά το πέρας των μνημονίων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης.

«Η διαχρονικά ξεχασμένη βιομηχανία, και ειδικά η περιφερειακή βιομηχανία, απ΄ όλες τις κυβερνήσεις των 30 τελευταίων ετών, πρέπει να λάβει έμπρακτη ενίσχυση, ούτως ώστε να μπορέσει ν΄ αξιοποιήσει τις πολλές τις δυνατότητες, και να παράξει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα. Η μεταποίηση, πρέπει έμπρακτα να επανέλθει στο προσκήνιο της ανάπτυξης, ενώ η περιφερειακή ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί με σχέδιο, και με αξιοποίηση για την υλοποίηση επενδύσεων, των διαθέσιμων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία» αναφέρει ο κ. Σαββάκης.

Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος 
ΣΕΒΕ

Ο πρόεδρος του 
Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, αποκαλύπτει ότι το πρώτο αίτημα που οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας θα θέσουν στον Πρωθυπουργό «αποσκοπεί στην παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το ύψος των εξαγωγών που πραγματοποιούν και το συνάλλαγμα που φέρνουν στη χώρα, καθώς η υπερφορολόγηση αποτελεί το ύψιστο αντικίνητρο για τους εξαγωγείς».

Κατά τον κ.Κωνσταντόπουλο, η δεύτερη πρόταση που θα κατατεθεί στον Πρωθυπουργό αφορά την αναβάθμιση του ρόλου του ΣΕΒΕ ως κοινωνικού εταίρου σε θέματα διεθνούς εμπορίου.

Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος ΕΒΕΘ 

Η Ελλάδα χρειάζεται φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με ξεκάθαρο νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, τονίζοντας ότι «αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε φέτος από τον Πρωθυπουργό είναι η υιοθέτηση μέτρων που θα σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Προσθέτει ακόμη ο κ. 
Μασούτης ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει «επενδύσεις σε καινοτόμες και εξωστρεφείς, παραγωγικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν εισόδημα σε ελληνικά χέρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου