24 Αυγούστου 2020

Πείραμα στη Γερμανία με δωρεάν 1.200 ευρώ εισόδημα μηνιαίως

Πώς αλλάζει η ζωή κάποιου οποίος όταν παίρνει μισθό 1200 ευρώ το μήνα ...δωρεάν, δηλαδή χωρίς να εργάζεται; Μια μελέτη φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις. Στην έρευνα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Γερμανικό Ιντιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.
 Μέσα σε τρεις ημέρες, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής. Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις. 

Το 2021, από την άνοιξη, 120 συμμετέχοντες που διαμένουν μόνιμα στην Γερμανία θα λαμβάνουν ένα μηνιαίο βασικό εισόδημα 1.200 ευρώ για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα δίνει ένα συγκεκριμένο ποσό στους ανθρώπους αυτούς κάθε μήνα - χωρίς να ελέγξει εάν πράγματι τα χρειάζονται και χωρίς προϋποθέσεις. Όποιος θέλει μπορεί να εργαστεί ανά πάσα στιγμή και να κερδίσει επιπλέον χρήματα. Αυτή η ιδέα, μιας άνευ όρων παροχής βασικού εισοδήματος, προκαλεί μια παθιασμένη αντιπαράθεση.

Τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν θα αξιολογηθούν στη συνέχεια επιστημονικά. Στα 120 άτομα που θα λαμβάνουν 1200 ευρώ κάθε μήνα επί τρία χρόνια, θα τους υποβάλλονται συστηματικά ερωτήσεις και θα συγκρίνονται εξίσου συστηματικά με μια άλλη ομάδα η οποία δεν θα λαμβάνει το ποσό αυτό. 

Ο στόχος είναι να αποκτηθούν βασικές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πώς αλλάζει η συμπεριφορά και η στάση των ανθρώπων όταν λαμβάνουν τακτικά χρήματα άνευ όρων: 
Γίνονται τεμπέληδες ή δημιουργικοί;
Μειώνουν τις ώρες εργασίας τους ή εγκαταλείπουν εντελώς τη δουλειά τους;
Χρησιμοποιούν τον επιπλέον χρόνο και τα χρήματα μόνο για τον εαυτό τους - ή στρατεύονται υπέρ του κοινωνικού συνόλου;

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος» είναι σχετικά ασυνήθιστη: η ιδέα ξεκίνησε από την Ένωση «Το Βασικό μου Εισόδημα» («Mein Grundeinkommen»), η οποία εδώ και έξι χρόνια κληρώνει 1000 ευρώ μηνιαίως, και χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές. 

Για άλλη μια φορά, η Ένωση οργανώνει τη χρηματοδότηση βασικού εισοδήματος και, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, έχει ήδη κερδίσει 140.000 ιδιώτες δωρητές. Αλλά οι ακτιβιστές προσέλκυσαν αυτή τη φορά και διάσημους επιστήμονες: οικονομολόγους συμπεριφοράς, ψυχολόγους και ερευνητές δημόσιας ευημερίας. Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους από τον επιστημονικό κλάδο είναι το φημισμένο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου.

Ανταπόκριση κοινού και αντιδράσεις

Μέσα σε τρεις ημέρες, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην έρευνα, σκοπός της οποίας είναι να μελετηθεί η ιδέα και οι επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος. Το σχέδιο παρουσιάστηκε την Τρίτη. Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα από την Γερμανία υπέβαλαν αίτηση έως την Παρασκευή. 
Ο εμπνευστής του Mίχαελ Μπόμαϊερ δήλωσε «συγκλονισμένος». Τώρα θα επιδιωχθεί η συμμετοχή περισσότερων ατόμων. 

Όμως, ένας υψηλόβαθμος πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) μειώνει τις προσδοκίες: ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς (φωτογραφία αριστερά) την χαρακτήρισε «νεοφιλελευθερισμό». Η αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα ήταν σφοδρή. 

Ο 
 Όλαφ Σολτς είπε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke, ότι θεωρούσε ανέκαθεν την ιδέα ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος λανθασμένη. «Αυτό θα ήταν νεοφιλελευθερισμός», είπε επί λέξει ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών. «Το άνευ όρων βασικό εισόδημα θα έθετε σε κίνδυνο πολλά από τα επιτεύγματα του κράτους πρόνοιας, όπως η σύνταξη, τα επιδόματα ανεργίας. Και αν υπολογίσει κανείς δίκαια και σωστά, τότε θα διαπιστώσει ότι είναι και πανάκριβο», συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Έκτοτε, ξεχείλισε η οργή στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον του. Το Αριστερό κόμμα (Die Linke), πιθανός εταίρος ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, είναι ένας από τους υποστηρικτές του άνευ όρων βασικού εισοδήματος. Η συμπρόερδρος του κόμματος Κάτια Κίπινγκ συνέστησε στον Σολτς «να ενημερωθεί για το θέμα και στη συνέχεια να διεξαγάγει ένα τεκμηριωμένο διάλογο».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου