16 Αυγούστου 2020

Πενιχρές οι αποδόσεις από το στοίχημα του τουρισμού στην Ευρώπη

Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και Αυστρία, Γαλλία πόνταραν πολλά στον τουρισμό καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος των κρατικών εσόδων. Ομως τελικά το στοίχημα του τουρισμού απέρεφε λιγοστά κέρδη. Φταίει η βιασύνη για άρση των περιοριστικών μέτρων, η χαλάρωση της ατομικής ευθύνης που έφερε νωρίτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας ή ο φόβος και η ψυχολογία των πολιτών. Ο,τι κι αν φταίει το αποτέλεσμα είναι πενιχρά τουριστικά έσοδα για ευρωπαϊκές χώρες που ο τομέας αποτελεί διψήφιο ποσοστό στο ΑΠΕ τους. 


Φωτογραφία επάνω αριστερά: Οι άνθρωποι επισκέπτονται την παραλία του Πόρτο Κατσίκι, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, στο νησί της Λευκάδας, Ελλάδα. Εικόνα που ελήφθη στις 25 Ιουλίου 2020. REUTERS / Δημήτρης Ραπακούσης.

Μία σύντομη εικονική περιήγηση σε τουριστικές περιοχές της Ευρώπης, από την Ναυτεμπορική (απόσπασμα):

Η Ελλάδα άνοιξε και το πλήρωσε

Στη χώρα μας ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής και απασχολεί περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της. Ετσι η κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναλάβει το υπολογιζόμενο ρίσκο να ανοίξει στους επισκέπτες. Αλλά ακόμη και οι λίγοι ξένοι ταξιδιώτες που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν έχουν ενεργοποιήσει νέες εστίες μολύνσεων κορωνοϊού, ενώ μέχρι στιγμής τα οικονομικά οφέλη δεν είναι ηχηρά.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας καλύτερα από τους περισσότερους. Ωστόσο, η αύξηση των περιπτώσεων μετά τo άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολο θα είναι οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιστρέψουν στην οικονομική ομαλότητα.

Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Ξενοδόχοι από τη Ρόδο αναφέρουν ότι τον Ιούνιο είχαν κρατήσεις στο 30%, αλλά έναν μήνα αργότερα έπεσαν στο μισό. Σύμφωνα με ξενοδόχους του νησιού η πληρότητα ήταν στο 25% τον Ιούλιο, ενώ η μεγάλη πτώση αφίξεων προμηνύεται δύσκολο χειμώνα για τα νησιά.

Γαλλία: Εσωστρέφεια με απώλειες 30 έως 40 δισ.

Σε τουλάχιστον 30 ως 40 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμά η γαλλική κυβέρνηση τον «άμεσο αντίκτυπο» της υγειονομικής κρίσης για τον τομέα του τουρισμού στη Γαλλία.

Ο υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας σημειώνει ότι «οι Γάλλοι συμμετέχουν μαζικά στην επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δίνοντας την προτεραιότητα στη Γαλλία» καθώς το 70% εξ όσων πήγαν διακοπές επέλεξαν να παραθερίσουν στην πατρίδα τους. Αυτό «επιτρέπει» ο τομέας να μείνει όρθιος, αλλά «ας είμαστε σαφείς: υπό ομαλές συνθήκες, η Γαλλία φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες ενώ εννέα εκατομμύρια Γάλλοι πάνε στο εξωτερικό» και «μέρος της διεθνούς πελατείας έχει εξαφανιστεί», διευκρινίζει. 

Οι άνθρωποι περνούν χρόνο στο πάρκο Champ de Mars, δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, καθώς η θερμοκρασία του Παρισιού φτάνει τους 36 βαθμούς Κελσίου, 07 Αυγούστου 2020. Φωτογραφία EPA / Mohammed Badra 

Το Παρίσι που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης τουριστών, φέτος ελλείψει ξένων επισκεπτών, στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό για να διασώσει τη θερινή περίοδο. Στον Πύργο του Άιφελ, όπου το εστιατόριο Ιούλιος Βερν είναι «κλεισμένο» για όλα τα βράδια του Ιουλίου, οι Γάλλοι αποτελούν σχεδόν το σύνολο των συνδαιτυμόνων, από 50% πριν από τη υγειονομική κρίση. Για πολλά ξενοδοχεία η κατάσταση είναι ζοφερή, με μια πληρότητα 18% τον Ιούνιο και 30% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

Ισπανία: Καταστροφή και αναζήτηση νέου μοντέλου

Στην Ισπανία όπου η πανδημία προκάλεσε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων η σεζόν εξελίσσεται σε εφιάλτη. Η Βαρκελώνη στα τέλη Ιουλίου θύμιζε πόλη φάντασμα, καθώς πρώτα η Βρετανία και μετά η Γερμανία ζητούσαν 14ημερη καραντίνα σε όσους έρχονταν από την Ισπανία και οι κυβερνήσεις συνέστησαν αποφυγή ταξιδιών στη χώρα.

Με το άνοιγμα των συνόρων τον Ιούνιο ο ισπανικός τουριστικός κλάδος πίστεψε σε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως η έξαρση κρουσμάτων σε περιοχές, όπως η Καταλονία, έκανε πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες. Ο ισπανικός τουριστικός κλάδος ήλπιζε ότι, παρά τις αναμενόμενες απώλειες, όλα θα πήγαιναν καλά μετά το άνοιγμα των συνόρων στις 21 Ιουνίου. Σήμερα όμως επικρατεί απογοήτευση. Τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύθηκαν κυρίως στη Βαρκελώνη.

Πολλά ξενοδοχεία της Ισπανίας ούτε καν άνοιξαν φέτος. Και εκείνα που τόλμησαν έρχονται αντιμέτωπα με κύμα ακυρώσεων από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό. Tον Ιούλιο στην Καταλονία υπολογίζεται ότι άνοιξε το 29% των ξενοδοχείων με 20% πληρότητα, ενώ εκτιμάται ότι θα χαθούν 15 εκατ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό φέτος στην περιοχή.

Πορτογαλία: Αδειες παμπ και ...κρατικά ταμεία

Πέρυσι, η Πορτογαλία υποδέχθηκε περίπου 2 εκατ. Βρετανούς, με 64% εξ αυτών να πηγαίνουν στο ηλιόλουστο Αλγκάρβε, που είναι γνωστό για τις αμμουδιές του και τα γήπεδα γκολφ. Έως σήμερα το 2020, μόνο 92.000 Βρετανοί έχουν επισκεφθεί την περιοχή. Οι ξαπλώστρες είναι άδειες και οι σερβιτόροι στέκονται μόνοι τους έξω από εστιατόρια, κρατώντας στα χεριά τους τα μενού χωρίς όμως να υπάρχουν πελάτες για να τους τα δώσουν.

Οι Βρετανοί εισέφεραν περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ στην πορτογαλική οικονομία πέρυσι και χωρίς αυτά τα χρήματα, οι επιχειρήσεις στο Αλγκάρβε, που βασίζονται στη θερινή περίοδο για να βγάλουν πέρα, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Κατά μέσο όρο, τα ξενοδοχεία στο Αλγκάρβε, που είναι συνήθως γεμάτα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή τη στιγμή επιβιώνουν με πληρότητα μόλις 40%, σύμφωνα με την AHETA.

Αυστρία: Χειμερινό και θερινό χτύπημα

Έχοντας πληγεί σε πρωτοφανή βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού ο τουρισμός στην Αυστρία, έπειτα από την επανεκκίνησή του τον Ιούνιο, ακολουθεί αργούς ρυθμούς και παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. 

Οι άνθρωποι κάθονται έξω από την Karlskirche (Εκκλησία του Αγίου Καρόλου) όπου λαμβάνει χώρα το Popfest, εν μέσω της επιδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 25 Ιουλίου 2020. Φωτογραφία REUTERS / Lisi Niesner 

Μετά τις καθολικές ακυρώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο, που οι μειώσεις των διανυκτερεύσεων στην Αυστρία ανέρχονταν σε ποσοστό περίπου 90% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019, η μείωσή τους τον Ιούνιο ήταν στο 58,6%, με την πλειονότητα των επισκεπτών να προέρχεται από το εσωτερικό.

Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 61,5% σε 1,68 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ από τις αρχές της θερινής περιόδου στις αρχές Μαΐου, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων έχει μειωθεί κατά 70,2%, ή από τα 14,07 εκατομμύρια πέρυσι, σε 5,99 εκατομμύρια εφέτος, σύμφωνα με την Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία. Η Βιέννη υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες με μία πτώση στις διανυκτερεύσεις κατά 87,9%.

Στα τέλη Ιουλίου ήρθε νέο πλήγμα για την Αυστρία. Η είδηση «έσκασε» στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν ήταν ασφαλώς ό,τι χειρότερο για την τουριστική βιομηχανία της χώρας: Το δημοφιλές θέρετρο Σαν Βόλφγκανγκ εξελίχθηκε στο νέο hotspot κορωνοϊού της Αυστρίας.

Βρετανία: Βουτιά 88% στο Χίθροου

Μείωση τον Ιούλιο κατά 88% του αριθμού των επιβατών του σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ανακοίνωσε το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο. Το αεροδρόμιο αυτό, το οποίο ανήκει σε όμιλο επενδυτών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι Ferrovial της Ισπανίας, Qatar Investment Authority και China Investment Corp, ανακοίνωσε επίσης ότι στο Χίθροου δεν πραγματοποιείται το 60% των δρομολογίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Και μια προσθήκη από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ιταλία: Στα 13,7 δισ. ευρώ η ζημιά το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με υπολογισμό της εμπορικής ένωσης Confcommercio, η οικονομική ζημιά από την ιδιαίτερα μειωμένη παρουσία τουριστών, θα ανέλθει το φετινό καλοκαίρι στα 13,7 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός αφορά τον τζίρο που προβλέπεται ότι θα προκύψει, συνολικά, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μεγαλύτερη ζημιά οφείλεται κυρίως στην «εξαφάνιση» των ξένων, εύπορων τουριστών. Στα μεγάλα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, η πτώση των κρατήσεων άγγιξε το 80%, ενώ σε ότι αφορά τους ξένους έφτασε το 92% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο.

Η ιταλική εμπορική ένωση προσθέτει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, η χώρα έχασε εννέα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τουριστών και ότι πλήττεται άμεσα, φυσικά, και ο τομέας του "made in italy", με την γνωστή παραγωγή ενδυμάτων, αξεσουάρ και τροφίμων. Η οικονομική ζημιά, για τους συγκεκριμένους τομείς, αναμένεται φέτος να αγγίξει τα 5,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου