11 Αυγούστου 2020

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μεσόγειο κάνει λόγο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung του Σαββατοκύριακου, που εκτιμά ότι οι ελπίδες να τα βρουν Ελλάδα-Τουρκία είναι μηδαμινές. 
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς» 

NZZ: Μηδαμινές οι ελπίδες να τα βρουν Ελλάδα-Τουρκία

«Η διαμάχη για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο περνά στον επόμενο γύρο. Την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ελλάδας υπέγραψαν στο Κάιρο συμφωνία που οριοθετεί τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δυο χωρών στη Μεσόγειο. Η συμφωνία ακυρώνει το σύμφωνο που είχαν υπογράψει τον Νοέμβριο Τουρκία και Λιβύη, είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η ελληνοαιγυπτιακή ζώνη επικαλύπτεται με την τουρκο-λιβυκή, η οποία κατά την ανάγνωση της Αθήνας αλλά και της ΕΕ παραβιάζει το ισχύων Δίκαιο της Θάλασσας. Χωρίς την τουρκική σπουδή δεν θα υφίστατο πιθανότατα η συμφωνία του Καΐρου όπως εκτιμούν παρατηρητές. Αίγυπτος και Ελλάδα διαπραγματεύονταν προηγουμένως ανεπιτυχώς για 15 συναπτά έτη.

Η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε. Υποστηρίζει ότι η ΑΟΖ που οριοθέτηησαν Αθήνα και Κάιρο παραβιάζει τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. […] Έτσι τελείωσε και πάλι η φάση αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στα τέλη Ιουλίου η Άγκυρα είχε σταματήσει αμφιλεγόμενες γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόρριζο δηλώνοντας πρόθυμη για διάλογο. Η προσφορά δεν ισχύει πλέον».

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος «[...] στην παρούσα φάση μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τα βρουν οι δυο πλευρές μέσω της διαπραγματευτικής οδού ή να αφήσουν ένα διεθνές δικαστήριο να κρίνει τις διαφορές τους. Οι θέσεις απέχουν παρασάγγας και καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη για υποχωρήσεις. Η Άγκυρα συνεχίζει την ''πολιτική των κανονιοφόρων'' ενώ η Αθήνα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία μέσω της ΕΕ».

Πηγή: Deutsche Welle  


Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

Κλιμακώνει την ένταση η Αγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και αναπαρήγαγε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. 


Ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελλόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.

Çağatay Erciyes @CErciyes
R/V Oruç Reis launched its off-shore survey activity today in the Turkish Continental Shelf declared to UN. Greece makes a big fuss over this activity.............

Ο Ερτσιγές έγραψε επίσης στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελλόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», έγραψε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Πηγές: kathimerini.gr , twitter.com/Cerciyes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου