28 Αυγούστου 2020

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία αν δεν συμμορφωθεί εντός μηνός

Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και επισήμανε τη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του οποίου προήδρευσε. «Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι -λόγω της συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο- κάτι παραπάνω από επιβαρυμένη. Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά το τέλος του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις. «Ο πλέον επείγων στόχος μας παραμένει μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η γερμανική Προεδρία θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης.

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων της

Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος. «Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Βολές κατά ΕΕ από το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά τη σύνοδο του Βερολίνου

Την ενόχλησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ εκδήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΕΕ να ζητά διακοπή των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε» αναφέρει.

To τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι νησιά όπως το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα» αναφέρει.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αιτία της έντασης» είναι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ενώ καταλογίζει ευθύνες στην ΕΕ σημειώνοντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλείται από την «άνευ όρων στήριξη της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr 


Το σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle στη συνέχεια: 

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δρομολόγησαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αθήνα και Λευκωσία είναι πλήρως ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο. Συμφωνία σε κατάλογο κυρώσεων που θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου.

Κανείς από τους παρατηρητές των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο δεν θα στοιχημάτιζε την Πέμπτη στα σοβαρά ότι η Ελλάδα και Κύπρος θα πετύχαιναν το στόχο τους, δηλαδή τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η εικόνα που προέκυπτε από δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την πρώτη ημέρα της άτυπης συνάντησής τους ήταν ότι στην πλειοψηφία τους δεν θεωρούσαν σκόπιμα περιοριστικά μέτρα κατά της Άγκυρας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους ήταν η επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. Τελικά την επόμενη ημέρα τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μιλώντας με την τηλεόραση της DW o έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης την Παρασκευή δήλωσε ότι δεν θεωρεί το αποτέλεσμα ως επιτυχία για την Ελλάδα «αλλά ως επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια.» Όπως τόνισε ακόμη η Ελλάδα θα ήθελε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, «έπρεπε όμως να τεθούν καθαρά όρια» από τη στιγμή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. «Αν η Τουρκία έχει τη θέληση να έρθει σε συνεννόηση με την ΕΕ, με την Ελλάδα, την Κύπρο εμείς θα είμασταν απόλυτα ευχαριστημένοι», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας. Σε δήλωση του προς το ελληνικό πρόγραμμα της DW ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «το σημαντικό στοιχείο της άτυπης συνάντησης ήταν ότι αποφεύχθηκαν προσεγγίσεις που θα παρέπεμπαν σε πολιτικές της ΕΕ δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιλεκτική ευαισθησία.»

Βασικό ζήτημα η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς, δεν είναι δυνατό να αποφασίζονται κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για εκλογική νοθεία και άσκηση βίας κατά διαδηλωτών και όχι κατά της Τουρκίας που παραβιάζει με τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο. Κατά την παρέμβαση του το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κατέστησε σαφές ότι εξαρτά τη σύμφωνη γνώμη του για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από το αποτέλεσμα της συζήτησης για την Τουρκία την Παρασκευή. Με άλλα λόγια: χωρίς κυρώσεις κατά της Άγκυρας δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά του Μινσκ. Την άποψη του κ. Χριστοδουλίδη στήριξε ο κ. Δένδιας.

Η στάση αυτή φαίνεται να εντυπωσίασε. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής μόνο η Ιταλία, η Μάλτα και η Γερμανία έδειξαν κάποιο δισταγμό, αλλά τελικά συναίνεσαν. Η επιφύλαξή τους αφορούσε το προσφυγικό και την αντίδραση της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Γερμανίας, ένας επιπρόσθετος λόγος να είναι διστακτική είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει αναλάβει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τις μικρές χώρες, ειδικά της Αν. Ευρώπης, ο βασικότερος παράγοντας να συμφωνήσουν σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ήταν ότι επρόκειτο για ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ από την Τουρκία.

Ζοζέπ Μπορέλ και Χάικο Μάας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνάντησης

Διορία για την Τουρκία ως τις 24 Σεπτεμβρίου

Βασικός στόχος της Κύπρου σε αυτή την συνάντηση, τον οποίο και πέτυχε, ήταν η διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των γεωτρήσεών της στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν με την πρόταση του επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να προστεθούν νέα ονόματα ατόμων και εταιρειών στον κατάλογο κυρώσεων, ο οποίος θα προωθηθεί προς «άμεση υιοθέτηση» από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου. Εκτός αυτού συμφώνησαν και σε σειρά άλλων μέτρων που πρότεινε προφορικά ο κ. Μπορέλ σε περίπτωση που η Τουρκία δεν λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. 

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εξής: καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, όπως και κυρώσεις για πωλήσεις, προμήθειες και εξαγωγές υλικού που σχετίζονται με αυτήν την έρευνα. Κυρώσεις χρηματοοικονομικής φύσεως όπως απαγόρευση δανεισμού στην Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών της ΕΕ. Μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται προς την Τουρκία αλλά και απαγόρευση ταξιδιών.

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Μπορέλ κατέστησε σαφές ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Αν. Μεσόγειο. Κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια, κάτι το οποίο είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μπορέλ χαιρέτησε τη γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης. 

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαίκο Μάας τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και για αυτό το λόγο θα πρέπει να δημιουργήσει η Τουρκία τις προϋποθέσεις και να παραιτηθεί από προκλήσεις.» Σύμφωνα με τον κ. Μάας, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών επικράτησε η άποψη ότι ζητήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να διευθετηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πάντως, τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά εκτιμούν ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε «τόσο ομόθυμη συμπαράσταση» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου