29 Αυγούστου 2020

Δημοσιεύθηκαν οι συμφωνίες για ΑΟΖ της Ελλάδας με Αίγυπτο - Ιταλία

Νόμο του κράτους αποτελούν επισήμως οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Το περιεχόμενο των δύο συμφωνιών, οι οποίες κυρώθηκαν ύστερα από ψηφοφορίες στη Βουλή, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το βράδυ της Παρασκευής. 

Ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, που «ενόχλησε» την Άγκυρα, καθώς «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου», διπλωματικές πηγές την έχουν χαρακτηρίσει ισορροπημένη, απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας, που κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
«Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. 
Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. 
Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. 
Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες 
Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ
».

Δείτε εδώ τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Δείτε εδώ τη συμφωνία με την Ιταλία
· Η συμφωνία - Ελλάδας - Αιγύπτου - 4.28 MB
· Η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - 7.34 MB

Πηγές: kathimerini.gr , protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ (6.8.2020)
Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ (8.8.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου