23 Αυγούστου 2020

DW: Ο κίνδυνος του κορωνοϊού στους κλειστούς χώρους

Με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνεται πως οι ανοιχτοί χώροι μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού χωρίς όμως να τον εξαλείφουν. Οι κλειστοί χώροι όμως αποτελούν σημαντικό κίνδυνο. Τι μπορεί να γίνει; 
Από τη Deutsche Welle: 

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό είναι η βόλτα στον καθαρό αέρα. Η καθαρή ατμόσφαιρα κάνει λιγότερο επικίνδυνη τη μετάδοση του ιού. Το φθινόπωρο και το χειμώνα όμως που θα είμαστε περισσότερο μέσα και τα παράθυρα θα είναι κλειστά αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Οι επιστήμονες στην πλειονότητά τους είναι πεπεισμένοι πως τα σταγονίδια και τα πιο μικρά αεροσωματίδια παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη μετάδοση του ιού. Αεροσωματίδια μπορούν να αιωρούνται για ώρες ή για μέρες να στον αέρα. Ο Γκέρχαρντ Σόιχ, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για τα Αεροσωματίδια στην Ιατρική, δηλώνει πως η διάδοση του ιού από τους ασυμπτωματικούς είναι η απόδειξη πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται και μέσω του αέρα. «Πιστεύω πως και η απλή εισπνοή αρκεί» τονίζει. 

Όλοι οι εσωτερικοί χώροι δεν είναι το ίδιο 

Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Σε έναν κλειστό χώρο ο ασθενής αναπνέει, βήχει και φταρνίζεται που σημαίνει πως δημιουργεί ένα νέφος από ιούς. Εάν δεν φυσήξει αέρας, τότε το σύννεφο αυτό σκορπίζεται στο χώρο και η συγκέντρωση του κορωνοϊού αυξάνεται. Ως εκ τούτου το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης, ακόμα και εάν τηρηθεί η απόσταση των δυο μέτρων.

Πόσο όμως μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έξω σε σύγκριση με το εσωτερικό; Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις. Ο Σόιχ παραπέμπει σε μια έκθεση από την Κίνα σύμφωνα με την οποία από 318 εστίες με τρία ή τέσσερα κρούσματα μόνο ένα προήλθε από εξωτερικό χώρο.

Ο εσωτερικός χώρος δεν είναι όμως πάντα το ίδιο επικίνδυνος. «Στο γυμναστήριο η αύξηση των αεροσωματιδίων είναι πολύ πιο υψηλή εξαιτίας της σωματικής άσκησης και της αναπνοής», λέει. Σε μια τάξη με παιδιά που φωνάζουν και πάνε πάνω-κάτω είναι φυσικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος από ότι σε ένα γραφείο με λίγους εργαζόμενους που κάθονται. Σε ένα εστιατόριο πάλι όπου υπάρχουν γέλια, φωνές και καμιά φορά τραγούδι, η διάδοση του κορωνοϊού μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η λύση και εδώ είναι ο αέρας. Και ο αέρας θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο φρέσκος. 

Αερίζετε καλά … 

Σύμφωνα με τον Ντίντερ Σολτς από το Πολυτεχνείο του Αμβούργου και το τμήμα αεροναυπηγικής, το καλύτερο, για παράδειγμα, σε ένα σπίτι είναι το άνοιγμα των παραθύρων που βρίσκονται αντικριστά. Ακόμα και ένα παράθυρο που βρίσκεται σε ανάκληση είναι προτιμότερο από κάποιο αιρκοντίσιον που καθαρίζει τον αέρα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μαζί με τον αέρα φεύγει και η ζέστη από το χώρο που αερίζεται και το χειμώνα το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο.

Μια ομάδα από το στρατιωτικό πανεπιστήμιο του Μονάχου εξέτασε ένα μηχάνημα που καθαρίζει την ατμόσφαιρα του δωματίου και μπορεί να αφαιρέσει κατά 99,995% και τα πιο μικροσκοπικά αεροσωματίδια. Βρήκαν πως σε ένα δωμάτιο 80 τμ η συγκέντρωση των αεροσωματιδιών μπορεί να μειωθεί στο μισό μέσα σε έξι λεπτά. Η ομάδα συστήνει τη χρήση τέτοιων συσκευών για σχολεία, γραφεία, μαγαζιά, αίθουσες αναμονής, ενώσεις, ξενοδοχεία και τραπεζαρίες. Ο Σόιχ, ο οποίος έχει ειδικευθεί στα αεροσωματίδια, δηλώνει πως επίσης βοηθητικές είναι οι συσκευές μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα. Κατά τη γνώμη του, οι συσκευές αυτές είναι ένα μέσο μέτρησης της ποιότητας του αέρα, όταν βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι. Θα μπορούσε λοιπόν να λειτουργήσει σαν ένα μήνυμα προειδοποίησης.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου